For 40 år siden: Slade slår til

3 Comments

I gamle dage var Wolverhampton ensbetydende med behagelig sofahenslumring, når Tipslørdag rullede henover den sort-hvide monopolskærm. Men byen fostrede andre eksperter i kick-and-run teknikken. Ikke mindst Slade, som i denne uge for fyrre år siden for første gang landede øverst på den engelske hitliste.

Singlen ‘Coz I Luv You’ (link til YouTube) var den første af seks hitlistetoppere, som alle havde to ting til fælles: Titlerne var skrevet på lydsprog og blev sunget af Noddy Holders blæsebælgsrøst til lyden af et rockband, der ikke kunne stave til subtil, men i den grad kunne få dansegulvet fyldt med en musik og et image, der ikke var uden indflydelse på navne som både Kiss og David Bowie. Og som lød som skabt til de fodboldstadioner, de snart kom til at fylde.

En kort overgang var det moderne at bære kiltternede bukser, skamklippet pandehår og plateauhøje støvler. Og selv om jeg både var alt for gammel og legede alt for intellektuel var det ikke svært at vælge mellem Slade og The Sweet. Og så gjorde det heller ikke noget dårligt for Slades identifikationsfaktor, at de beviste, at man sagtens kunne være almindeligt hverdagsgrimme og alligevel få en plads i spotlightet.

I won’t laugh at you when you boo-hoo-hoo coz I luv you
I can turn my back on the things you lack coz I luv you
I just like the things you do mmm,
don’t you change the things you do mmm
You get me in a spot and smile the smile you got and I luv you
You make me out a clown then you put me down I still luv you
I just like the things you do mmm,
don’t you change the things you do mmmm

Det er da ren og skær poesi.

Jeg kan stadig feel the noize.

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

 1. comment-avatar
  Peter Due Jensen13. november 2011 - 15:12

  Ikke uden grund er halvfjerdserne blevet kaldt årtiet, som den gode smag sprang over. Dave Hill, Jimmy Lea, Don Powell og Noddy Holder (bare navnene) ligner jo noget der er løgn.
  Selv var jeg netop blevet teenager, da Slade brød igennem, så jeg dyrkede dem, som kun den sande, ukritiske fan gør. Senere blev jeg alt for fin til Slade, og kastede i stedet min kærlighed på Queen.
  I dag er det nemt at se, at Slade havde charme, energi og en vis flair for sangskrivningens svære kunst, hvorimod Queen er og bliver et pompøst, hult og selvhøjtideligt orkester, hvis popularitet er omvendt propotionalt med deres indflydelse og betydning.
  Som kuriosum skal lige nævnes, at Slades trommeslager, Don Powell, i dag bor et sted i Jylland med sin danske kone. Ved nogen mon hvad gruppens medlemmer i øvrigt laver?

 2. comment-avatar
  arne schiøtt14. november 2011 - 10:34

  @Peter Due Jensen: Dave Hill underviser på en musikskole. Desuden er både ham og hans kone blevet Jehovas Vidner. Noddy Holder har medvirket i diverse radio- og tv-shows og har været “kaptajn” i en musik-quizz. Desuden medvirker han som dukkefigur i “Byggemand-Bob”. Figuren hedder Neville Holder, som er Noddy´s oprindelige navn!

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top