Fra Alouises verden
1 CommentDen hidtil eneste gang jeg har mødt sangeren og sangskriveren Alouise, var under indspilningen af Sebastians seneste album. Da var hun på hjemmearbejde som lydteknikeren Louise Nipper i sit eget lille, men estimerede Frederiksberg-studie, Soundscape. Hun virkede den dag i al sin afslappede professionalisme, som om Sebastians plade var opkaldt efter hende. Den hedder som måske bekendt Øjeblikkets mester.
Under alias’et Alouise har hun desuden siden 2004 udsendt plader. Det tog hende to lidt for tidlige albums at komme ud af en engelskproget blindgyde. I 2008 udkom Langtidsholdbar og det var cd’en naturligvis ikke, men rummede tænksom pop af den slags, ingen radio behøver skamme sig over at spille. Siden har hun konsolideret sig som studieejer og som lidt mere end lydtekniker, bl.a. for Ida Gard, som vi tidligere har lovprist her på bloggen (YouTube-link).
Nu stævner Alouise for alvor ud for sig selv med Isbryder.
Der er tale om en ambitiøs, men uindbildsk dobbelt-cd. Første halvdel er fuld af intelligent, men aldrig fortænkt pop med noget så dejligt gammeldags som socialrealistisk kant. Som ‘Pludselig skal han ingenting’ om ham, der – måske fordi han er fyret – i hvert fald ikke har brug for sin habit, men i stedet for en fyldt mødekalender skal lære at håndtere et ensomt rum. Bedst er dog de personligt blotlæggende sange om hende, der er mere lykkejæger end lykkeridder. Her føjer Alouise sig legende ubesværet ind i traditionen fra først Trille (jo!), så Nanna og siden Karen Busck. Raffineret, men også rå, når det stikker hende.
Med andre ord: Hun synger varmt og varmende, men kan også slå over i en uventet kuldslået smerte. Det er, når det er bedst, ret bevægende. Og ærlig på kærlighedens og egne vegne: Hun ‘kårer sig til mester i fejlskud’. Det gælder ikke hendes valg af medspillere, guitaristen Mikkel Sørensen, trommeslageren Anders Pedersen og bassisten Sune Lyster.
Albummets anden halvdel består af en cd, hvor kollegaer og venner hjælper til med at udvide Alouises verden. Det smagfuldt melodiske titelnummer fra Isbryder samt tidligere sange nytolkes af sangerinden selv og musikere som cellisten Soma Allpass, den alt for sjældent hørte violinist Anne Eltard og sangere som Susi Hyldgaard og Marie Ingerslev. Især sidstnævnes indfølte og originale nyarrangement af ‘Isbryder’ viser, hvor meget Alouise endnu har at tilbyde os.
Uanset hvor sørgmodig en undertone musikken rummer, er der grund til at glæde sig. Både over denne udgivelse og de, der venter.
Alouise: Isbryder. Producer: Louise Nipper. MaCle Records/Gateway.
About the author
1 Comment
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]
Louise Nipper er lige præcis den rollemodel som der har været savnet i det rytmiske verden. Hun er den superskarpe producer og studieejer, musiker, sanger og sangskriver – og så er hun forresten kvinde og superfeminin og har formodentlig aldrig nogensinde overvejet, at det at være kvinde i den rytmiske musikverden, skulle være et problem. Så hvis der ikke er nogen der røber for hende, at det kan være op ad bakke at være kvinde i den verden, kan hun bare blive ved med at gøre det hun gør bedre end de fleste drenge: skrue på knapperne, producere og skrive sange.
P.S. Louise Nipper producerede sidste år 2 singler for mig Milles Drøm og Den smeltede vilje. Jeg glæder mig til at høre ISBRYDER igen og igen.