Fri strengeleg med Billy og Aske

Kommentarer slået fra

Når vinteren strenges, er guitaren en god radiator. Og to guitarister kan sammen udgøre et helt kraftværk. Det beviste Aske Jacoby og Billy Cross, da de i går lagde vejen omkring Bremen i København som næstsidste stop på en mini-turne, der slutter torsdag i Kerteminde.

De er som guitarister ret forskellige. Cross har især på akustisk ikke så lidt af en god, gammeldags guitar-picker i sig, når han da ikke opmaler Jimmy Page-lignende lydlandskaber eller demonstrerer, at slideguitar ikke behøver være en træt blues-kliche. Jacoby, som altid har forstået at være tilstede i selv den mest fraværende musik, er mindst lige så teknisk velfunderet. Han lyder på sin Chandler-guitar som en ung Larry Coryell med en distinkt country-flavour, men fremhæver selv både Jeff Beck og The Beatles som en inspiration.

Lyden var eksemplarisk, og ydede righoldigheden af glissandi, barrégreb, flageoletter og overtoner fuld retfærdighed. Men selv om det måske nok tangerede det nørdede i nogle af de klangudforskende instrumentalpassager, hvor den ene improvisation digtede videre på den anden, blev det aldrig bare blær og guitarlir.

Aske Jacoby og Billy Cross spiller nok for og til hinanden, men de lader ikke publikum i stikken. Og så er der en god portion humor med i selve spillet. Derimod kunne jeg godt have undværet mellemlægssnakken. Den var ikke altid lige morsom.

Repertoiret var til tider lige lovligt leddeløst sammensat, og hyggen tog af og til over på bekostning af intensiteten, men er det ikke sådan, det er, i en legestue?

Første sæt varierede fra ‘Freight Train’ til en gnistrende udgave af Larry Williams’ arketypiske rocker ‘Bony Moroni’, og efter pausen strålede Cross’ kvaliteter som balladesanger, midtvejs mellem Don McLean og Bob Dylan anno ‘Simple Twist Of Fate’.

Også Jacoby lagde sine tunge lodder i vægtskålen med autoritative sangfortolkninger af Dylan’s ‘Ring Them Bells’ (fra cd’en Clubbing) og fra samme plade ‘The Water Is Wide’. Duoen rundede af med en strømførende opdatering af Chuck Berry’s ‘You Never Can Tell’ og som ekstranummer en sjælden fremførelse af ‘Legionaires Disease’ – i sin tid doneret af Dylan til Delta-Cross Band.

De relativt få, men meget medlevende tilskuere afsluttede aftenen med stående ovationer. Forhåbentlig får langt flere chancen ved den næste gang, der da må komme, ikke?

Foto hentet på flickr.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top