Gammelgyldent og nyt med Rugsted & Kreutzfeldt
Kommentarer slået fraJeg har lige læst, at Rugsted & Kreutzfeldt er blevet bebrejdet, at de på deres femte album, 5, synger flovser. Det er der ikke noget nyt i. Nu er ordene bare ikke længere skrevet af Dan Turéll.
Rugsted & Kreutzfeldt har aldrig foregivet at deltage i en lyrikkonkurrence. Med de stemmer har det vigtige ikke været, hvad de sang, men hvordan de gjorde det. Sådan er det stadigvæk. Og ingen gør det som dem.
Deres comeback-udgivelse er udstyret med en helgardering – mere om den senere. Studiepladen rummer 11 nye sange, der kunne have været skrevet i forgårs. Som sangskrivere faldt Jens og Stig som teenagere i gryden med The Beatles, Young Rascals, Philly-soul og Earth, Wind & Fire. Det trækker stadig spor.
Det gør alderen også. Men mens de som forsangere klarer sig igennem på lige dele rutine og musikalitet, sidder vokalharmonierne stadig lige i skabet. Kors, de kan synge sammen. Og personligt har jeg ikke noget imod, at man kan høre, at folk er blevet ældre.
Det er en plade, der vinder ved genhør. De synger om at ville helt derop. Det kommer de ikke, men den musik, der umiddelbart forekommer som lidt for ens, lidt for tilbagelænet, vokser faktisk ved genhør og folder sig ud som popmusik uden dårlig samvittighed, men med hjemsøgende refræner. Prøv at modstå en sang som ‘Indtil jeg så dig’ eller prøv at undgå at byde kæresten op under ‘Hvis du sender kærlighed’, mens Benjamin Koppels sax smægter og lokker…
Og ja, det lyder som 80′erne, men er vi ikke stadig midt i dem?
Og helgarderingen? Albummet kommer som del af en boks med liveoptagelser med DR Underholdningsorkestret, dirigeret af James Morgan. Repertoiret er ‘the greatest hits’ fra dengang Rugsted & Kreutzfeldt via Montmartres natdiskotek og DR-programmet ‘Spil op’ tilfældigvis kom forbi og blev i en gylden periode, som satte sig dybe spor i senere dansk rock og pop.
De blev rutinemæssigt skældt ud. Lasse Ellegaard kaldte dem “musik for lædermøbler og for meget fritid”. Danskerne sang bare med. Indtil duoen selv trak stikket efter et forløb, der har mange sandheder. I 2006 satte de det i igen, opfordret af deres børn.
Liveoptagelserne er et melodisk overflødighedshorn af sange, vi kender, men som har fået et smagfuldt twist hist og her og især eksponerer tangentspilleren Lars DK Nielsen. DR-musikerne spiller igennem og ser ud, som om de ikke bare er på fast arbejde. Rugsted & Kreutzfeldt synger sig til tider svimlende smukt gennem tiden. Og deler vores drømme fra dengang vi sad i parken og ønsked’ du var her. Nostalgi bliver alt andet end et skældsord, når de åbner munden.
I bonusmaterialet interviewer P4-værten, Ole Jacobsen, Martin Brygmann – hvem ellers? – om at være fan af Rugsted & Kreutzfeldt. Brygmann kalder dem de danske Beatles. Det er nok lige i overkanten, men som de optræder på denne dvd forstår jeg godt, hvad han mener.
Og danskerne? De er ikke i tvivl. I hvert fald ikke at dømme efter dagens udgave af Hitlisten, hvor duoen går direkte ind på en tredjeplads midt i Rasmus Seebach-land.
Rugsted & Kreutzfeldt: 5. Producere: Jens Rugsted & Stig Kreutzfeldt. Grand Danois/PH Distribution.
Pr-foto: Joakim Hediger.
About the author
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]