(Gen)opdag Margo Guryan

Kommentarer slået fra

At være kvindelig singer-songwriter i 1968 uden at lyde som Carole King siger en del om Margo Guryans kvaliteter. Hendes første album, Take A Picture, skulle vise sig at blive hendes sidste. Det blev ingen succes. Måske fordi det var pop og så alligevel ikke. Det var for mærkeligt og for dygtigt. Samtidig – og her kommer det mærkelige – besad det en letfodet ubekymrethed, som kom fra hjertet, men blev formidlet af en sanger og komponist, der i den grad havde teoribogen i orden.

Denne blanding af kompetence og troskyldighed kunne man samtidig herhjemme møde i Thomas og Anders Koppels møde med popmusikken – uden sammenligning i øvrigt. Karen Carpenter også have hørt Margo Guryan.

Margo Guryan var pianist. Hun blev uddannet fra The Lenox School of Jazz i 1959 og havde lærere som Bill Evans og Milt Jackson, der alle faldt for den meget fotogene og talentfulde musiker. Hun troede, jazzkursen var udstukket og begyndte at afsætte kompositioner til jazzmusikere og skrev bl.a. ordene til Ornette Coleman’s ‘Lonely Woman’.

I 1966 spillede en god ven Beach Boys’ ‘God only knows’ for Margo, som indtil da ikke havde været opdateret i forhold til rocken. Den sang væltede hende bagover og satte hende i gang med sangene til debutalbummet.

Spanky and Our Gang fik et hit med hendes ‘Sunday Morning’, som indleder en plade, der omkring årtusindskiftet blev genudgivet – sammen med en cd med 25 glasklare demoer. Musikken og arrangementerne er fulde af klanglig opdagelseslyst, intelligens og en æterisk ynde, som ikke kan undgå at sætte sig som sommerfuglestøv på sjælen.

‘Think of rain’, som bl.a. blev indspillet af Astrud Gilberto, er typisk i sin tilgang: Den er pop i sin bevidste simpelhed, men strygerarrangementerne er klassiske i deres fylde, og Guryans hen- og medrivende stemme synger ordene, så de bliver ren poesi: “If you should think of leaving med/Think of rain/And think of yesterday again/Think of holding hands and running for cover/laughing all the time…” og på et nummer som ‘Love’ opfører hun et helt lille jazzrockoratorie uden at det bliver spor pretentiøst. Endsige dated.

I dag er Margo Guryan 73 og lever et stille, men godt liv.

Det gør hendes musik også. Hør selv.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top