Giro 413 – lyden af 2012?

1 Comment

Giro 413. Alene titlen genkalder dengang den gamle gartner var ung, og ingen tænkte over, om sovsen satte sig på sidebenene så længe den bare blev hængende på de melede kartofler. Dansk folklore i mono og siden stereo. Og gennem årene et korrektiv til storbyanmeldere, der f.eks. kan udtale, at et navn som Bon Iver er slået igennem i Danmark. Sådan cirka hvor meget i forhold til Birthe Kjær? For nu at nævne en af dem, der gør Giro 413 til en konstant midt i tidens skiftende trends.

Udadtil har DR hyldet den slags programmer (og sig selv) i skåltaler. Indadtil har de været en sten i skoen, som gnaver mere og mere i disse år, hvor forandringsledelse er ved at blive et lidt slidt udtryk, i hvert fald i DR.

Strukturændringer og program-omformateringer har nemlig længe fungeret som peddigrørsterapi for DR’s programansvarlige chefer. Derfor kom det ikke som nogen overraskelse, da ledelsen på sin tjekliste i efteråret nåede til ’Giro 413’.

Udtrykt på DR-dansk blev programværten gennem 17 år, Margaret Lindhardt, omplaceret, fordi hun er så dygtig, at hun gør bedre gavn på P5. Desuden ville man forynge – »have lyden af 2012 ind i DR,« som den ansvarlige chef, Tor Arnbjørn, udtalte i et (sikkert ufrivilligt) indsigtsgivende goddag-mand-økseskaft-interview i B.T. 

Nu ved jeg ikke, hvordan den nye vært, Anders Bisgaard, har det med at overtage et program, som, hvis man tager ledelsens logik på ordet, kan klare sig med den næstbedste vært. Til gengæld er det svært at høre, hvor han gør en forskel.

Margaret Lindhardt havde sin stil. Hun havde (måske for) stor respekt for programmet og dets lyttere. Men hun var god at være i stue med, og havde en samtale kørende med den del af nationen, der hellere handler i Lidl end i Politiken Plus. Og nej, det hele gik ikke op i at plante smil og solskin i hvert et sopptimistisk sind. Faktisk afspejlede musikvalget mere og mere, at også 68’erne har deres holgerfællessangere. Hendrix stod skulder ved skulder med Hans Kurt.

Bevares, afviklingen er nu blevet mere lokalradiotjep, og jeg opgav at tælle de gange, hvor Anders Bisgaard mildt patroniserende betroede os, hvor nemt det er at give sit bidrag til udsatte børn via det der ikke spor svære netbank. Men er dèt lyden af 2012?

Eller består den, som i søndags, af TV2, De Gyldne Løver, D:A:D, Natasja, Elton John og Hannah Bjarnhof-monologen om ’føsda’en’? Eller af et sølvbryllupspar, der fejrer sig selv med Stones-sangen ’Let’s Spend The Night Together.

Man kan afgjort diskutere om den slags brugergenererede playlister giver et godt musikflow, men det er når alt kommer til alt sådan, de fleste forbruger musik. Og Giro 413 har altid holdt med flertallet. Det gjorde programmet før, og det gør det nu, så jeg kan godt forstå, hvis Margaret Lindhardt ikke forstår, at netop alder skulle diskvalificere som vært i et statsinstitution, der i sine stillingsopslag ellers forpligter sig til ikke at aldersdiskriminere.

P4, søndage kl. 13.03-15.00

Denne anmeldelse kan også læses i lidt kortere form i dagens trykte udgave af Politiken

Foto af Anders Bisgaard: Agnete Schlichtkrull/DR ©

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

 1. comment-avatar
  Kurt Andreasen23. februar 2012 - 08:48

  Kære Torben,
  Dejligt at læse endnu et forsvar fra dig imod den åbentlyste alders racisme, som – måske nok naturligvis – vi “ældre” bliver udsat for fra dem, som nu bestemmer.

  Jeg vil dog opfordre dig til – du ordmesteren og holdnings kæmperen – at fortsætte ufortrødent for, at de fordummende holdninger og handlinger ikke kommer til at overtage specielt DR.

  Uden anden end min subjektive iagttagelse tror jeg nemlig, at med den nye generaldirektør, findes den person, som kan være med til at give hele Danmarks befolkning program indhold, så vi ikke drukner i X-Factor.

  Desværre har TV2′s Charlie kanal intet med forståelse for vor aldersgruppe at gøre. Det er en 110% pengemaskine uden nogen form for ærlig behandling af os som målgruppe.

  Jeg deltager gerne i en baggrundsgruppe om potentielle emner.

  De venligste hilsner
  Kurt

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top