Han er ingen cliffhanger

2 Comments

DET LIGNER en tanke, men er selvfølgelig skæbnens grusomme tilfældighed, at Cliff Richard i morgen fylder 70 år, mens John Lennon lige kunne være blevet 70. I virkeligheden tilhørte de ikke så forskellige verdener. Til at begynde med.

John og Cliff drømte begge om at blive den nye Elvis, mens den rigtige af slagsen sprang soldat. Cliff var bare tidligere ude. Han hittede med ’Move It’ i 1958, hvor Lennon lige havde mødt Paul McCartney.

De følgende år lykkedes det faktisk Cliff Richard med fødenavnet Harry Rodger Web at blive den engelske Elvis i en grad, så en regulær popkrig brød ud: Er du til Elvis eller Cliff, lød spørgsmålet, der skulle skille rødder fra tøsedrenge. Det blev få sæsoner senere til, om man var til Stones eller Beatles.

Selv om brylcreme-lokken hang oprørsk ned i panden og rivaliseringen med Elvis ikke blev underspillet, var den fotogene Cliff klassens pæne dreng og svigermors drøm. Og så mindede han englænderne om dengang, deres land levede op til navnet Storbritannien. Han var nemlig vokset op i den største kronkoloni, Indien.

Inspireret af Elvis, men også af Rick Nelson og Tommy Steele, markerede Cliff sig med sødmefyldte, moderat rytmiske sange som ’The Young Ones’, ’Talk To Him’ og den billedfremkaldende filmmelodi ’Summer Holiday’, og blev, som et af få samtidige popidoler, ikke skyllet væk af Beatles-bølgen. Herhjemme lyttede Otto Brandenburg og en ung Jørgen Olsen og Jørgen de Mylius til ham. Og Johnny Reimar opkaldte sit band, The Cliffters, efter ham.

GRUNDEN forekommer mere og mere indlysende. Mens jeg skriver dette, hører jeg en af Cliff Richards (lidt for) mange opsamlingsplader. Det er sikkert anmelderpolitisk ukorrekt, men hans musikalitet og timing er slående, ikke så få af sangene (som han, ligesom Elvis, ikke selv skrev) ejer en popmusikalsk tidløshed, og især i de unge år lyder hans stemme som en forelskelse.

Uanset hvor meget Lennon-McCartney hævdede, at de mest lyttede til sort soul, da de begyndte at skrive sammen, så Cliff og hans backingband The Shadows have været på grammofonen hjemme i Liverpool. ’Do You Want To Know A Secret’ og ’P.S. I Love You’ kunne være Cliff-numre.

Jeg kan godt undvære ’Congratulations’, den for mange moralske melodi grand prix-vinder i 1966, og ’Power To The People’ skurrer også urent. Cliff Richard har aldrig været agitator. F.eks. har han aldrig undskyldt sin gudstro, men heller aldrig udskreget den. Han går stille med dørene. Også med sine seksuelle præferencer, den retlinede karrieres eneste cliffhanger. I sin selvbiografi fra 2008 er han tæt på at springe ud som homoseksuel, men gjorde det ikke. Til tabloidpressens fortrydelse.

KUNSTNERISK fik Cliff Richard en renæssance i 70’erne med de kontemporære ’We Don’t Talk Anymore’, ’Miss You Nights’, ’Devil Woman’ og albummet I’m Nearly Famous. Ligesom han åbnede nye døre som musicalstjerne, bl.a. i Dave Clarks ’Time’ i 1986. ’Kun’ hans fans syntes om hans rolle som ’Heathcliff’ i 1996-musicalen af samme navn. Kritikerne kaldte hans præstation »living dull« – et ikke alt for smigrende ordspil på et af hans tidlige hits.

I morgen markerer han så fødselsdagen ved at udsende Bold as brass, et blæserakkompagneret album af swing- og bluesstandarder. En af dem er den gamle Bing Crosby- og Andrew Sisters-sang, ’Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive’.

Få har i deres liv i den grad efterlevet den titel som Sir Cliff Richard.

Illustration: Ukrediteret pr-foto, fundet her. Et af de mange billeder, man i min barndom kunne få i tyggegummipakninger.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    CAPAC13. oktober 2010 - 11:43

    [...] Jeg er gammel nok til at huske dengang, hvor man enten var til Elvis eller Cliff. Nogle få år senere kom en tredje mulighed: The Beatles. Og i den sammenhæng forblev Cliff nr. 3, medens de to andre skiftede plads. Den eneste EP, jeg ejer med Cliff Richard er “Me and My Shadows (No.3)” fra 1960. Ja, faktisk er det den eneste plade, jeg ejer med Cliff og Shadows. Det skal ikke tages som udtryk for, at jeg generelt ikke har “været til Cliff”, som man sagde engang. For der er mange af mandens sange, jeg godt kunne lide. Lige fra Summer Holiday til Devil Woman. Men der har altid været noget andet, som trak mere… EP’en er et uddrag af Cliffs tredje album, et af de fem album, hvor han udelukkende havde musikalsk opbakning fra Skyggerne. Og sjovt nok kom der ikke noget singleudspil fra dette album i hjemlandet. Til gengæld altså tre EP’s. LP’en blev en succes i England med en tredjeplads på albumlisten. I dag fylder manden 70 år… Læs mere om ham her. [...]

  2. comment-avatar
    Pose18. oktober 2010 - 15:58

    Helt enig i beskrivelsen…..
    og jeg var én af dem, der var til Cliff – ikke sådan, at jeg ikke kunne lide Elvis, men…

    Lige et par faktuelle justeringer: Congratulations var i 1968 – ikke i 1966, og at Cliff ingen agitator er er jeg helt enig i. Netop derfor hedder Cliff’s grand prix-bidrag i 1973 ‘Power to all our friends’ og ikke ‘Power to the people’. Det ville have ‘skurret’ – og det var jo netop John Lennon, der indspillede den.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top