Har dansktoppen sejret sig ihjel?

Kommentarer slået fra

Har Dansktoppen sejret sig ihjel? Spørgsmålet er relevant efter lørdagens gallafejring på DR1, som stillede DR UnderholdningsOrkestret og Koncerthuset til rådighed for den før så udskældte brugskunst.

Koncerten kan sagtens ses som frugten af især Keld Heicks intense – og berettigede – lobbyvirksomhed mod kritikerkleresiets mangeårige ignorering af den musik, som har lånt tankegods til mange af de rockhits, som de samme anmeldere har kaldt ærlige, hudløse og hvad ved ved jeg.

Koncerten, ’Sikke’n fest’, ligner en genudsendelsesklassiker. Orkestret så ud til at have det sjovt med de kongeniale arrangementer. Men selv om det meste altså rimede, var der en del, der skurrede. Nogle af de medvirkende virkede benovede over at have udskiftet blokvogn med koncertsal, og forsøget på at ajourføre genren forblev en bestræbelse.

Dansktop og nostalgi hører sammen som havregryn og mælk, men genren er stadig i live, og man burde have inviteret nutidige dansktopkunstnere i stedet for Aura og Dicte. De havde misforstået emnet og foredrog ’En enkelt sang om frihed’ og ’To mennesker på en strand’, så man blev bekræftet i, at mange skældsord kan man bruge om dansktop, men krukkeri er ikke et af dem.

Og apropos krukkeri: Til at binde de lyslevende minder sammen var hyret Jarl Friis-Mikkelsen, magisteren og Joni Mitchell-elskeren, der blev folkekær nærmest mod sin vilje, og Hella Joof. De kunne ikke bestemme sig for, om dette skulle være en kærlighedserklæring eller københavnercool ironi? Når det da ikke bare var pludrende indforstået.

Undtagelsen var et interview med Jørn Hjorting i æreslogen, som dejligt stridslysten betonede det tankevækkende i, at Dansktoppen blev undfanget i 1968 – af alle år.

Alt dette forblev dog detaljer, da Dario Campeotto, Peter Belli, den stilfulde Maria Stenz og især Birthe Kjær entrede scenen. Da vandt uforstiltheden og indlevelsen over enhver mistanke om, at koncerten bare var aflad og populistisk programpolitik.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR ©

Denne artikel har været bragt som tv-anmeldelse i Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top