Hvem scorer pengene ved VM?

1 Comment

Selv om DR 1’s Kim Bildsøe Lassen ved VM-åbningen fik indflettet lidt Horisont-agtigt om Sydafrikas problemer, var han ude i andet ærinde. Det går skidt, men har gået langt værre. Faktisk går det så opløftende, at det er svært at få armene ned, så vi kan trygt tage klaphatten på.

Ikke helt samme indtryk efterlod fotojournalisten Craig Tanners dokumentar ’Fahrenheit 2010’, der blev sendt samtidig på SVT 2. Landets nyerhvervede nationale stolthed virker dyrt betalt.

Entreindtægterne fra åbningen går til opbygning af sundhedscentre, men dermed ophører FIFA’s godgørenhed. Organisationen scorer alle 20 mia. kr. i tv-indtægter. Sydafrika må nøjes med at håbe på en ret usikker langtidsforrentning af en milliardinvestering. Pengene skal komme ind via turisme. De job, VM skaber, er nemlig kun kortvarige. FIFA’s filosofi med VM i fodbold-ulande – Sydafrika var ikke kommet med uden en fribillet. De er kun syttende bedste nation i Afrika – er at skabe pr for spillet (som om der er behov for det) samt sikre FIFA-bossen proselytter i det magtspil, fodbold også er.

Problematikken blev med glasklar sørgelighed anskueliggjort i programmet. I stedet for at bruge allerede velfungerede stadioner skulle Sydafrika følge FIFA’s kapacitetskrav. Derfor er nye arenaer enten blevet bygget i udørker, hvor ingen har bedt om dem eller klods op ad stadioner, der ’kun’ huser 64.000 i stedet for 70.000 tilskuere.

Efter VM vil de nye anlæg henlægge som tomme skaller, mens skole- og sundhedssystemet forfalder. Alles kamp mod alle for at danse om guldkalven har ikke mindsket korruptionen, og anlægsarbejdet har gjort det svært at skaffe cement til restaurering af områder, mere livsnødvendige end fodbold. For slet ikke at tale om nye idrætsfaciliteter til unge i de slumområder, hvor FIFA ikke har ønsket nye kamppladser placeret. Af hensyn til fodboldturisterne…

Dokumentaren var ikke ude på at dømme fodbolden offside, men bare vise, at den ikke så rund, som VM-dækningen får os til at tro.

Denne tv-anmeldelse står at læse i Politiken i dag.

I samme avis elaborerer international redaktør, Michael Jarlner, også over VM i et andet lys end det sportslige.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Camilla14. juni 2010 - 10:12

    I samme ånd var der i går i TV-avisen et indslag, der fortalte om, at fattige Sydafrikanere i anlednign af VM kan blive gratis HIVtestet. Desværre glemte de at fortælle, hvad mulighederne er for, at den unge arbejdsløse mor, som blev testet positiv for åben skræm, får den medicin hun har brug for, så hun kan holde sig i live til hendes børn er store nok til at klare sig selv.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top