Hyldemor genopgravet

9 Comments
Hyldemor genopgravet

De store danske pladeselskaber bliver bebrejdet, at de kerer sig så lidt om deres egen fortid og forsømmer den kulturhistoriske forpligtelse, de havde så travlt med at fremhæve dengang de skulle have punktafgiften afskaffet.

Ret skal være ret. Genudgivelsesfrekvensen er hævet de senere år, og det er på den led svært at klandre selskaberne, når de nu omsider lader sig indhente af fortiden. Omvendt har fortiden det tit med at ende som en overvurderet størrelse, hvor man skulle have været der for at helt at fatte dybden og skønheden.

Sony genudgiver på fredag Hyldemor-albummet Glem det hele fra 1978. Fredagen er dagen før Hyldemor-sangeren og sangskriveren Hans Vindings fødsels- og dødsdag i hhv. 1948 og 1999.

Jeg er jævnaldrende med Vinding, men syntes faktisk allerede han lød sært forældet midt i 70′erne. Med Furekåben udgav han i 1970 et stykke lokal hippiemytologi med albummet Prinsesseværelset – det med håndkolorerede unikaomslag, men det er og bliver en folkemindemusikalsk parentes.

Stilen og anslaget er noget mere mainstreamrocket på Glem det hele, i sin tid udgivet af multinationale CBS  og med den senere branchemogul og Nordisk Film-direktør, Michael Ritto, som producer.

Da pladen i sin tid udkom, nogenlunde samtidig med det første Sods-album, Shit & Chanels tredje, Sebastians Brecht-plade og Pære Punk-antologien, gemte jeg den et par måneder og anmeldte den så sammen med Bifrost-pladen Læn Dem ikke ud.

Anmeldelsen faldt ud i Vindings favør; nok så meget fordi jeg med datidig indbildskhed brugte ham til at begå et ikke helt retfærdigt karaktermord på Tom Lundén som tekstforfatter. Men sammenhængen mellem de to består også i dag. At høre titelsangen på Glem det hele er at høre en af de bedste Bifrost-sange, Bifrost aldrig skrev. Lundén medvirker på klaver og synger kor sammen med Ida Kleman til denne Jefferson Airplane-lydende hyldest om at leve her og nu, selv om ulvene og slangerne indkredser dig. Her som på resten af pladen er den ragarockende guitarist John Teglgaard i storform – han burde have været med i The Byrds. Og Burnin’-medstifteren, Steen Claësson, er en af de få, der kunne få en violin til at fylde lige så meget som et Hammond-orgel. Claësson kan improvisere uden at syre til i det rene flip.

Som sanger (samt ikke mindst som allegorisk fabulerende, lidt for rimelskende tekstforfatter med en børnehaverørende tro på sandheden i det banale) var Hans Vinding inspireret af Eik Skaløs inspiration af Bob Dylan – for nu at sige det så sødt som en weekendhippie, og Dissings ‘Nøgne øjne’ og de tidlige Sebastian-plader må også have roteret flittigt i de kollektiver, Vinding frekventerede på sin vej. ‘Desolation Row’, Blood on the tracks, ‘I Shall Be Released’ og Niels Skousens sange (‘Tusind år’) er det karbonpapir, pladens numre er skrevet på.

Når man fratrækker de lidt komiske og alt for tidsforankrede fraseringer besidder Vindings stemme alligevel en gennembrændende dynamik, som ikke lader en uberørt. Man kan formelig høre ham, der endte med at dø af alkoholisme, slås med syner og dæmoner og kæmpe for at holde paranoiaen fra døren. Originalitet er nok for stort et ord, men der er et helt menneske til stede, vibrerende og sårbart.

Genudgivelsen er eksemplarisk med bonusnummer, sangtekster og en booklet (der i omfang næsten virker mere passende til et bokssæt). Torben Holleufer har i sin journalistisk detailrige tekst måske lidt for travlt med at kanonisere Vinding ligesom lidt mindre skamros og mere tillid til lytternes egne vurderingsevner ikke ville have skadet, men engagementet gør ham ære. At kalde pladen “et af danskrockens mesterværker” er i mine ører dog lige lovlig rundhåndet.

Glem det hele er en plade, tiden havde glemt allerede da den udkom. Her, 35 år senere, minder den mig om, at der altid er noget glemt at genopfriske ved at gå tilbage i tiden.

Det kan man måske med fordel gøre, når de overlevende medlemmer af bandet, John Teglgaard, Claësson og trommeslageren Jens Breum, træder op på Vindings gamle hjemmebane, Christiania, og sammen med udvalgte venner ved en såkaldt HYLDest-koncert på lørdag på Loppen genopliver Vindings sangkatalog. (Eksternt link)

Hyldemor: Glem det hele. Producer: Michael Ritto. Projektleder: Peter Sørensen. Koordination: Charlotte Paludan. Remaster: Flemming Rasmussen. Cover (gammelt og nyt): Peder Bundgaard. Columbia/Sony.

PS: I årene efter udgivelsen turnerede Hyldemor landet tyndt med den semilegendariske Ole ‘Lyd’ Rasmussen som lydmand. De optagelser udkom som to live-cd’er på Karma i 2000 og 2001, og er medrivende vidnesbyrd om, at Hyldemor ikke kun var Hans Vinding. Faktisk ville det have klædt Sony-genudgivelsen med en ekstra cd med et udvalg af disse ‘som-at-være-der-selv’ optagelser.

7d51581c37b7_135583546339_nyhedstor2

 

Foto: Peder Bundgaard 1978

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

9 Comments

  1. comment-avatar
    Jens Thorning13. februar 2013 - 14:19

    Vedrørende Dissing, Sebastian og Skousen – nej, og Eik Skaløe heller ikke. Inspirationen var Bob Dylan, Joan Baez, Bert Jansch og Pentangle, Fairport Convention og Richard Thompson, Incredible String Band og (endelig noget dansk) Hasse & William! Det var Hans’ musikalske rødder, tør jeg godt sige, som kendte ham. Generelt mener jeg ikke, at danske musikere og sangskrivere kigger hinanden over skuldrene, de ser hellere længere væk over Atlanten. Dermed er ikke sagt, at Tom Lundén og Hans Vinding ikke har/havde meget til fælles, ikke mindst den patetiske (af ordet patos) tilgang til livets ofte ulidelige, ubørnhørlige alvor.

  2. comment-avatar
    Torben Bille13. februar 2013 - 14:41

    Tak for indsparket. Det er dog svært at høre Hasse & William uden at komme til at høre Eik Skaløe:-)

  3. comment-avatar
    Michael Jensen13. februar 2013 - 14:43

    Vinding døde så vidt jeg husker i 1999, ikke i 1995.
    De to omtalte live-cd´er blev desuden heller ikke udsendt på Karma Music, men af foreningen Hans Venner. De er absolut lytteværdige, og kan faktisk købes hos Karma på adressen http://www.karma.dk

  4. comment-avatar
    Torben Bille13. februar 2013 - 14:46

    Du har ret. Jeg retter. Tak. Det er dog uomgængeligt, som jeg skriver og allerede linker til, at de kan fås hos Karma.

  5. comment-avatar
    Michael Jensen13. februar 2013 - 14:53

    Ok, det med linket var gået forbi mig.

  6. comment-avatar
    Boris Larsen13. februar 2013 - 16:27

    Efter at have læst din kritik/anmeldelse bliver jeg nysgerrig efter at vide, hvilken udgivelse du kunne se som “et af danskrockens mesterværker”?

  7. comment-avatar
    Thomas Fenger13. februar 2013 - 19:55

    Må med skam tilstå, at jeg aldrig har hørt om Hyldemor, men jeg er meget interesseret efter denne fine anmeldelse -specielt sammenligningen med Sebastian som jeg er helt vild, vækker min nysgerrighed….og mon ikke Torben har “Stjerne til Støv”, “Cirkus Fantastica” og “Tiderne Skifter” fra selvsamme Sebastian på sin liste over danske mesterværker?

  8. comment-avatar
    arne schiøtt14. februar 2013 - 19:33

    Glæder mig til at købe pladen i morgen. Med hensyn til de manglende (gen)udgivelser på CD, savner jeg pladerne med VoxPop. Og nu vi er i gang, vil jeg gerne have en box med Malurt komplet (remasteret og bonus-numre)

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top