Kultureliten i den varme stol

Kommentarer slået fra
Kultureliten i den varme stol

Når nogen antyder, at kulturjournalistik i almindelighed og kulturen i særdeleshed er et stedbarn i DR TV, er der altid en programdirektør, der besværgende holder programplanen for DR K frem, samtidig med at han messer »smagdommerne, smagsdommerne, smagsdommerne«.

Uden at have mit talepapir med statistik ved hånden får jeg tit fornemmelsen af at blive bedre orienteret og udfordret som kulturbruger på de svenske pendanter til DR, SVT 1 og 2 – begge kanaler har f.eks. daglige kulturnyheder; altså som selvstændigt programpunkt og ikke bare som pausefisk inden vejret.

I denne uge søsatte SVT 2 således serien, ’Fråga kultureliten’. Scenariet er klassisk panelfjernsyn: Malin Jacobson Båth stiller seernes spørgsmål om kultur til personer, der også er personligheder og som er til stede, ikke til benefice for værtens selviscenesættelse, men fordi de har forstand på tingene og hverken undskylder det eller gemmer sig bag popsmartness.

Panelet udskiftes fra gang til gang. Det er næsten en skam, når man ved seriestarten havde besøg af poeten, filosoffen (og på det seneste bloggeren), den 76-årige absolut nærværende Lars Gustafsson, Daniel Birnbaum, chef for Moderna Museet, tv-værten og litteraturkritikeren Jessika Gedin, komponisten Sven-David Sandström og den pensionerede primaballerina, Anneli Alhanko.

Seriens motto er, at man skal spørge for at få svar. Banalt, men sandt. Og seerne holdt sig ikke tilbage. Foran et begejstret og lydhørt publikum kom man rundt om emner som hvor musikken kommer fra og hvordan den første linje bliver til et helt digt? Hvorfor er ballet kunst, men kunstskøjteløb sport? Er den vestlige kultur i en uafvendelig undergangsfase? Og en seer ville vide, hvorfor kunsten altid bliver lidt kedelig, når den vil skildre lykken.

Det fik Birnbaum til ubesværet at trække Dantes guddommelige komedie frem i det dæmpede cafelys. Som Birnbaum sagde, så er Paradis jo netop lidt kedeligt beskrevet. Næh, kom ned i Helvede, min far, og hans eget yndlingssted er Skærsilden. Der er der virkelig gang i den.

Det synspunkt fik Gustafsson til sådan en passant at mindes Platons lære om lykke, der skulle gå ud på, at lykken indtræffer, når smerten ophører. Og sådan gik 45 livfulde minutter i begavet selskab, hvor ingen nemme svar blev givet, men hvor tanker blev sat i gang, hvor der var højt til loftet, og hvor det blev demonstreret, at kulturelite ikke behøver rime på hverken verdensfjernhed eller højrøvethed.

‘Fråga kultureliten’, SVT 2. Første af fem programmer. Sendes hver onsdag 22.15-23. Serien har sit eget site: www.svt.se/fraga-kultureliten

Pressefoto: SVT

Denne anmeldelse kan også læses i dagens trykte udgave af Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top