Kussehår, diskurs og Cortzen

Kommentarer slået fra
Kussehår, diskurs og Cortzen

Ane Cortzen blev jo seer- og kritiker darling for sit program ’TV!TV!TV!’. Hendes analytiske skarphed, blødgjort af et selvironisk twist, gik rent ind hos os i speltintelligentsiaen, som ikke nødvendigvis nedværdigede os til at se de programmer, hun omtalte, men godt kunne lide at se hende nedgøre dem. Klogskab kan være ret sexet.

Mandag havde hun så sæsonpremiere på sit nye mediekritiserende show, ’Vogternes råd’, hvor hun ikke er alene, men flankeres af tre debattører. Nye ansigter og nye meninger er altid velkomne på min fladskærm, og i den retning er der bonus, når klummeskriveren Anna von Sperling, instruktøren Philip Einstein Lipski og den sociologistuderende debattør Ulla Holm åbner munden.

Og de vil givet blive endnu mere frigjorte og pointerende, når de – og værten – vænner sig til konceptet, for det stjal for meget af billedet ved premieren. Alene lyssætningen!

En ting er, at der skal være publikum på – som om vi ikke selv kan finde ud af, når der siges noget morsomt eller godt eller begge dele – men behøver det at foregå i et underbelyst, dæmoniserende halvmørke, der får deltagerne til at se anæmiske ud? Blodfattig er vel det sidste ord, Cortzen ønsker forbundet med sin form.

Som trædesten var der udlagt en stribe kategorier. (Adam) Price-indekset og Blachman-kurven har sikkert virket hylende morsomme, da man sad og fandt på programmet. I virkelighedens verden – eller hvad man nu skal det – virkede det ikke helt som om panelet forstod, hvad de skulle stille op med dem.

Det betød, at programmet også var mest engagerende, ja, frækkest, når man ’bare’ mente noget om tv-programmer og kulturelle tendenser. Især Anna von Sperling fik luftet en tiltrængt bramfrihed midt i den nyiscenesatte DR2-kølighed, hvad enten hun snakkede om længden af kussehår eller visse danskeres opfattelse af, at »man går rundt og har en fest i Kabul og opland«.

Cortzen selv virkede bedst og mest hjemme i helt klassiske discipliner som da hun punkterede historien om en dansk verdensmester i sushi ved først at ringe en britisk ekspert op, som intet kendte til det VM, og siden kunne hun fortælle, at danskeren var svensk. Lige så fin var hendes subtile, dobbelttydige sympati med mobbeofferet Nicklas Bendtner.

Det var sjovt og sigende, ligesom hendes afdækning af hårmoden omkring »den fordækte dusk forneden«. Noget tyder på, at løget er på vej tilbage på bøffen, som hun sagde.

Næste gang må ’Vogternes råd’ godt servere færre løg og mere bøf.

‘Vogternes råd’ sendes mandage kl. 20 på DR2. Og kan ses og genses på nettet.

Denne anmeldelse står også at læse i dagens printudgave af Politiken.

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

Pressefoto: Agnete Schlichtkrull/DR ©

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top