Lennon som butiks-og kussetyv

7 Comments

John Lennon står for mange – af ikke altid lige indlysende, men altid ret forudsigelige grunde – som den mest interessante af The Beatles. Og kanoniseringen af ham blev ikke mindre, da han blev skudt. Derfor er det også helt indlysende, at hans barn- og tidlige ungdom nu er blevet genstand for en spillefilm, Nowhere Boy.

Jeg gik ind og så den med min ældste datter (17). Hun er lige i den alder, hvor man bliver vild med The Doors (og det forstår jeg godt), og The Beatles har hun været mere eller mindre tvangsindlagt til siden fødslen; i de senere måneder mere intensivt end tidligere, da hendes far er ved at færdiggøre en bog om The Fab Four (ude på Gyldendal til efteråret)

Hun kunne godt lide filmen. Vældig godt, sagde hun endda. Og tog, som jeg, en lille tudetur, da John blev moderløs, da Julie ikke så sig for, da hun gik ud foran en bil. Jeg vidste, det ville komme. For hende var det et chok, lige som det må have været for John Winston Lennon. Og hans mor.

‘Nowhere Boy’ er det, anmelderne vist plejer at kalde en fin, lille film, sådan til fire stjerner eller deromkring. Der er gjort en del ud af at genskabe omgivelserne fra dengang. Således er The Quarrymens optræden på kirkebasaren i Woolton i juli 1957 nærmest koreograferet efter virkeligheden, i hvert fald så vidt den lader sig sammenstykke af de tilstedeværende kilder. Om det så er Lennons ternede skjorte så ligner den. Der er måske lige lovligt med Korsbæk-kulisser i den, men der er en god atmosfære over scenerierne.

Historien turde være velkendt, og instruktøren Sam Taylor-Wood fortæller den lige ud af landevejen og redeligt, men aldrig kedeligt. Hun tager sig nogle kunstneriske friheder og sammenpresser forløb, som faktisk strakte sig over længere tid. Og lader f.eks. Lennon opholde sig mere hjemme hos sin mor end han reelt gjorde. Hendes mand ville nemlig ikke have ham der. Men kender man fodnoterne i den rigtige historie kan man lægge til og trække fra, og gør man ikke, er man alligevel godt underholdt.

Filmen har dog to problemer: John Lennon spilles af Aaron Johnson. Født i 1990 er han distraherende for gammel og på vej til det pluskæbede til rollen, men kæmper godt med at give billedet af teenageren Lennon som den sårbare, usikre blærerøv, der både er butiks-og kussetyv. Det sidste er der ikke så meget belæg for at mene som det første, men det giver saftige billeder. Instruktøren forestiller sig et noget mere frivolt kærlighedsliv i 50′ernes Liverpool end der var.

Det andet problem er fremstillingen af Lennons mor, Julia, spillet af Anne-Marie Duff. Hun ligner Julia slående, men nok var Julia lidt af en flirt, men at hun var så nærmest ustyrligt kropslig, at det virkede som om hun hvert øjeblik ville kaste sig over sin søn, er nok at stramme den. Der er lir i luften, men trods alt en levende skildring af en kvinde, der efter alt at dømme var manio-depressiv. Dengang hed det bare humørsvingninger.

Som moster Mimi er Kristin Scott Thomas fremragende underspillet som en kvinde, der ikke rutter med sin følelser, men i den grad på sin egen måde nærede dem over for sin plejesøn, der jo heller ikke selv stillede sine følelser til skue. Ikke før han mødte Yoko Ono og Arthur Janov.

Musikken og Paul McCartney (fremstillet med en egen poetisk styrke af Thomas Sangster) spiller en rolle, men ikke en hovedrolle. Endnu. Forude venter verdensberømmelsen og livet i Nowhereland.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

7 Comments

  1. comment-avatar
    capac31. maj 2010 - 11:04

    Jeg glæder mig til at se den med dine forbehold in mente. I øvrigt er Sir Paul Mccartney, der ikke har set filmen, lidt sur over, at han fremstilles som kortere end Lennon i filmen. Konkurrencen mellem de to fortsætter post mortem. http://37br.sl.pt

  2. comment-avatar
    Torben Bille31. maj 2010 - 12:32

    Du har ret. Han er faktisk en lille lort, men Lennon er til gengæld en stor lort, så…

  3. comment-avatar
    Klaus31. maj 2010 - 12:42

    Sam Taylor-Wood er en kvinde.

  4. comment-avatar
    Torben Bille31. maj 2010 - 12:52

    @Klaus: Det anede mig undervejs:-)

  5. comment-avatar
    Claus11. juni 2010 - 11:32

    Jamen den skal jeg da også ind og se.

  6. comment-avatar
    Carl M. Nielsen5. maj 2011 - 11:34

    Det siges, at det gode historiefortællere kan, er, at lyve virkeligheden sand. Lægger man dette til grund for vurderingen af filmen “Nowhere Boy”, er det første klasses historiefortælling!

    Vi var to oplyste Beatles-freaks, der gik ind i biografen og så den. Vi kunne med lethed have sat os til at lave en liste over små og større historiske ukorrektheder. Men det glemte vi hurtigt alt om, fordi vi simpelthen blev revet med og dybt berørt.

    Nej – det var ikke onkel Georges død, der sendte den unge Lennon ind i et eksistentielt vacum, der fik ham til at opsøge sin mor. John og Paul gav ikke hinanden hånden ved deres første møde. Det var ikke til en fødselsdagsfest afholdt af Julia, at Shotton fik vaskebrættet i hovedet. Osv. osv.

    Men hvem gider bekymre sig om disse detaljer, når en smuk og gribende historie ruller over lærredet? Filmen har formået at skabe en stemning og atmosfære, der indfanger noget i sin kerne sandt, som måske er mere sandt end en strengt faktuel skildring ville have været.

    Man lærer drengen John Lennon bedre at kende gennem en sikkert fortalt historie og flotte billeder. Alt det, man har læst om, bliver levende og visualiseret – også når detaljerne er blevet tilpasset for at passe ind i forløbet.

    Jeg har lige fået den på dvd og nydt at se den igen. Den var endnu bedre anden gang. Det er en forrygende film.

    Filmen slutter, da Beatles skal afsted på deres første Hamburg-turne. Det betyder, at man kan fortsætte stort set direkte med “Back Beat”. Også den er en flot film, der rammer noget med stemning og atmosfære, samtidig med at sige noget væsentligt om mennesker og menneskeskæbner på tværs af større og mindre historiske ukorrektheder.

    De store musikalske landevindinger ventede forude. Men som historie betragtet er de tidlige dage de mest interessante. Her er simpelthen alt, hvad der kræves til en spændende fortælling. At filmskabere tager sig visse friheder, når de bruger stoffet er i sin orden. Det afgørende er, at man har en oplevelse af, at disse fjerne dage bliver levende og nærværende, trænger sig ind på en med en sådan intensitet, at man bliver ligeglad med det faktuelle regnskab. Hvis man føler, at man har været vidne til det, der skete dengang, også selvom man fra andre kilder ved, at det ikke skete helt på den måde, så har man haft en stor oplevelse. Hvis man kan glemme at en skuespiller, der ikke engang ligner John Lennon, bare er en skuespiller og i det mindste så længe filmen varer købe en illusion om, at man faktisk møder John og lærer ham at kende, så bliver det ikke bedre.Så er virkeligheden blevet løget sand!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top