Lucinda Williams lider i skønhed

Kommentarer slået fra

Kan ulykkelig kærlighed være lykken? For Lucinda Williams er det lige før jeg tror det. Den får i hvert fald det bedste frem i hendes sang og sangskrivning. I den retning er hendes seneste cd, Blessed, godt nyt for os hjerteløse, der fandt hendes forrige, Little Honey, lidt for taknemmeligt nyforelsket.

Men selv når Lucinda Williams er glad, er hun det aldrig ubetinget. Titlen på hendes første selvkomponerede album sagde meget præcist det højeste, hun kan svinge sig op til – Happy woman blues.

Siden Little Honey har hun skiftet ud på guitarpladserne. De nye, Val McCallum og Greg Leisz, vil til hver en tid kunne vikariere for Neil Young og Frank Sampedro – hør ‘Convince’! Eller tage en tjans i The Jayhawks. Deres hjerteflænsende, selvakkumulerende lyd står godt til sangerens indolent swingende røst, der stadig kan lyde både som et bedende barn, et helt kvindekrisecenter for storrygere og en stolt kvinde, der nok kan blive væltet af kærlighedens brådsøer, men aldrig bliver skyllet helt over bord.

Blessed er ikke velsignet med hits – det skulle da lige være den indledende ‘Buttercup’. Istedet hører cd’en til dem, der vokser og vokser. Fordi investeringen er så helhjertet. Med en lyd, der til fulde har i kontur hvad den måtte mangle i kontrast.

Af lokal interesse er ‘Copenhagen’. Sangen, der bygger på en instrumental inspiration fra Chris Isaak’s ‘Wicked Game’, omtaler nok dansk som et “lovely language I don’t understand”, men handler ellers om at få forandret sin dag, sit liv ved at få at få en langdistance-besked om, at en nær ven er død.

Albummets titelsang og den smukke ‘Born To Be Loved’ anslår et tilgivelsens tema, som klæder Lucinda Williams, og en sang som ‘Sweet Love’ er noget så sjældent som en kærlighedsode uden spørgsmålstegn.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at hun på den afsluttende ‘Kiss Like Your Kiss’ ikke er i nutiden, men drømmer sig tilbage til ham, der kysser som ingen anden.

Svagheden ved Lucinda Williams som sangskriver er samtidig hendes styrke. Sangene kan være så private og fuld af så mange uudtalte mellemregninger, at man som lytter bliver helt flov over ikke at slå blikket ned over al den følelsesmæssige ublufærdighed. Omvendt synger hun sig selv helt ud og helt ned, og i sidste ende derfor helt ind.

Lucinda Williams: Blessed. Producere: Don Was, Eric Liljestrand og Tom Overby. Lost Highway/Universal.

Illustration: Ukrediteret pressefoto fra sangerens hjemmeside.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top