Mama Cass in memoriam

Kommentarer slået fra

I dag kunne Mama Cass Elliot alias Ellen Cohen have fejret sin 70 års fødselsdag, men hun døde 29. juli 1974 i London (i samme lejlighed, hvor Keith Moon trak vejret for sidste gang). Døden indtraf ikke, fordi hun – som legenden længe hævdede – kvaltes i en skinkesandwich, men på grund af et hjerteanfald, som uden tvivl skyldtes hendes tiltagende fedme. Cass Elliot var en fed sanger. I enhver forstand af ordet. Hun havde både humor og the blues, og skyldte den brede underholdningsmusik mindst lige så meget som hun skyldte folk og rock. Hun var saltet midt i sukkeret i Mamas And Papas, bandet, der blev hendes raket til berømmelse.

Hun hang ud som skuespiller-wannabe i Greenwich Village i de tidlige 60′ere, indspillede med bl.a. Tim Rose som del af The Big Three og dannede sammen med den senere Lovin’ Spoonful-guitarist Zal Yanovky og Denny Doherty The Mugwumps. De blev, som man måske husker fra sangen ‘Crequee Alley’ til Mamas And Papas.

Det var en gruppe, hvor alle havde følelser i klemme over for hinanden. Og det gav musikken en særlig nerve. Sange som ‘Monday, Monday’ og ‘California Dreamin’ ville aldrig havde haft samme klangbund uden hendes stemme. Og Elliots tolkning af det gamle vaudeville-nummer ‘Dream A Little Dream On Me’ reddede hun fra at blive en slags freak show ved at synge med både smerte og vemod. En lokal sanger som Lone Kellermann var ikke uden inspiration fra Mama Cass.

Trods en håndfuld stjernebesatte soloalbums forblev Cass Eliott derimod mere en celebrity end en sanger. Hun forsøgte sig også skuespiller, men hun var alt for ærlig til at mestre den metier. Og for sårbar. Bag det stoute ydre var det som om, der hele tiden gemte sig en lille pige.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top