Mens vi venter på sne

2 Comments

Du kender dem sikkert godt, de plader, der bliver overdynget af så mange anmelderroser, at musikken næsten bliver væk. Sådan en plade var 50 words for snow med Kate Bush for mig, da den udkom i dette efterår. Jeg havde det næsten, som om jeg havde lektier for, inden jeg skulle høre den, lidt ligesom når man åbner en avis som Information. Den følelse blev ikke formindsket af et essay om albummet og Bush i Weekendavisen. Det fyldte over en side. Og det er ikke en tabloidavis!

Al respekt for alle disse ord og deres ophavsmænd. Samt en vis misundelse og undren. Hvor får de det fra?

Siden er jeg gået rundt om 50 words for snow, har spillet den tit, men lidt adspredt, har måske ubevidst ladet den komme til mig, og så i weekenden befandt jeg mig pludselig på den anden side, i musikken, i Bush-land, lidt som at gå gennem skabet og pludselig stå i Narnia. Og tænk, det viste sig ikke at være spor indviklet, men absolut fortryllende.

Det kræver heller ikke mange ord: Musikken er så magisk og alligevel helt naturlig som netop sne. Hvis Poul Ruders skrev popmusik, ville det lyde sådan. Bush skriver sange, som hun spiller klaver – søgende, reflekterende. Og med al den tid, der skal til. Og hele vejen nøjes Steve Gadd ikke med at slå trommer til, han spiller dem.

Som i åbningsmelodien ‘Snowflake’, der handler om at blive væk for at blive fundet eller er det omvendt? Handler om at få verden til at skrue ned for lyden og op for lydhørheden. For det er jo det, snefnug gør – de skaber stilheden, når de bliver liggende på jorden. Og får tystheden til at tale. Giv Björk en Kate Bush-kur.

Og så er pladens bedste nummer – for mig – en næsten helt almindelig blues, ‘Snowed In At Wheeler Street’, hvor Bush synger duet med Elton John i en sang om et forhold, der som Romerriget er dømt til brændende undergang, hvor parret prøver at holde fast, men selv det stærkeste reb kan ikke binde forlist kærlighed sammen. Det er smukt og smerteligt.

Det samme er albummets coda, ‘Among Angels’ – måske et requiem, hvor snefnuggene fra den første sang antager form som engle, der skinner som spejle i sommersolen. Det billede, og hendes billedskabende stemme, er til at blive stum af betagelse over.

Så har jeg vist allerede sagt for meget om en plade, der virker som en god, gammel nyhed, hver gang jeg hører den. Også på den led ligner sangene den sne, de virker som skabt af.

Kate Bush: 50 words for snow. Producer: Kate Bush m. Del Palmer. FishPeople/EMI.

PR-foto: Trevor Leighton

Følg mig på Facebook

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    TrineBM19. december 2011 - 13:16

    Ohhh – godt at se, at du også kan lide den (små ord, I know). Jeg synes det er noget af det bedste jeg har hørt i .. i … i nogensinde? De tre første numre tilsammen er så enkle, så milde og så mystiske, at det er helt drømmeagtigt. Den har kørt næsten non-stop i bilen, på iPhone og på køkkenanlægget i en måned nu. Good music :-)

  2. comment-avatar
    Klaus20. december 2011 - 11:23

    Den opblæste duet med Elton John er noget af det værste Kate Bush nogensinde har udgivet…

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top