Midtbanen tilhører Jes Dorph

1 Comment

Kappestriden og tempoet i tidens medielandskab giver så god grobund for knopskyderi af ikke-historier i selvsving og forfremmelse af banaliteter til forsider, at det ikke altid er en fordel at præsentere sig som journalist. Alligevel vover jeg denne anbefaling: Der er steder, hvor noget så gammeldags som netop en journalist gør en forskel.

Journalisten hedder i dette tilfælde Jes Dorph-Petersen. Stedet er TV3+’s Champions League-studie.

Tirsdag og onsdag fløjtedes sæsonen op. Med TV2’s tidligere mr. News som nytrimmet, spilfordelende anfører. Han afløser Peter Schmeichel, som skam havde sine øjeblikke som vært, men aldrig i studiet kom til at udstråle samme autoritet og refleks-snappe forudseenhed som han i sin tid besad i straffesparksfeltet.

Jeg ved ikke, hvordan Jes Dorph-Petersen spiller fodbold, men han behersker den journalistiske midtbane med enkle midler. Med en næsten beckenbauersk, men aldrig arrogant ro spørger han ind, med velvalgte ord, lytter til svarene, og er ikke bange for at spørge igen, hvis det kan åbne nye flanker.

Han falder, i modsætning til Schmeichel, ikke i nostalgifælden, og behandler ikke Brian Laudrup og Preben Elkjær som levende legender, men som det de nu er: Eksperter, der ikke gør fodbold sværere end det er, men heller ikke gider undskylde, at det for dem, og mange af os andre, er noget af det, der gør livet til een lang, målgivende aflevering.

Når Elkjær bliver fortrolig med touch screen-funktionerne og TV3+’s svar på Ulla Terkelsen, Luna Christofi, får sænket skuldrene i habitjakken og kommer på vejrtrækningskursus, bliver det hold ret uovervindeligt. I forvejen råder man jo over Werge-Frimann-symbiosen og den vidunderligt nådesløse Jan Mølby.

Så kan de tage nok så mange slips på ovre på 9’eren og 8’eren, hvor man heroisk (og i øvrigt ikke usagligt) kæmper for at gøre taberturneringen Europa League til en vinder.

Som om det ikke er nok, har Viasat stadig legenden, den 72-årige Svend Gehrs, på bænken. Han blev ganske vist pensioneret i 2005, men springer stadig ind som speaker af kampsammendragene.

Når jeg nævner hans alder, er det ikke for at være aldersfascist, men for at forklare yngre læsere og seere, at der var engang for faktisk ikke så længe siden, hvor det at speake en fodboldkamp ikke hele tiden skulle lyde, som om man brøleabe-anpriste et slagtilbud fra Elgiganten eller forsøgte at komme i en rekordbog for pseudo-smarte klicheer.

Gehrs ”nøjes med” at holde øjet på bolden, kan spillets rytme og har øre for de små nuancer i sproget. Vi er en del, der byder den forlængede spilletid velkommen.

TV3+ og TV2 Sport, tirsdage og onsdage

Denne anmeldelse kan også læses i en lidt kortere udgave i dagens printudgave af Politiken.

PR-foto: Birger Storm/TV3©

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Johnny Skrøder22. september 2012 - 11:45

    Fin gennemgang af holdopstillingen, Torben. Enig – Dorph har efterladt mr News i omklædningrummet og med stor sikkerhed og fint overblik overtaget anførerbindet. Som katalysator for Elkjær og Laudrup fremstår de to nu med mindre skoledrengeattitude end under kaptajn Schmeichel… og det er klædeligt. Endelig holder jeg af din omtale af kompetente Gehrs. Han står i beundringsværdig modsætniing til flere oppustede skrigeballoner på konkurrerende kanaler.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top