Morrison genopstår i Blue-ray og bog

3 Comments

I den tidligere Rolling Stone-reporter Cameron Crowe’s anbefalelsesværdige og delvist selvbiografiske film om rock og rockdrømmen, Almost Famous, spiller Philip Seymour Hoffman stærkt overbevisende rollen som den idiosynkratiske kritiker, Lester Bangs. Et af mange mindeværdige citater er: “Jim Morrison? He’s a drunken buffoon posing as a poet.” ‘Buffoon’ har en dobbeltbetydning som enten klovn eller bajads – jeg tror Hoffman/Bangs mest mente det første…

Citatet rinder mig i hu, fordi jeg den seneste uge har siddet med både en ny bog og en ny koncert-Blue-ray, hvor Jim Morrison er hovedpersonen. Og hvor hans digte og deklamation af samme spiller en hovedrolle.

Samlede digte og tekster 1968-1971 er den lidt usexede titel på 568 sider (!) med netop dét – Morrisons poesi, epigrammer, der har læst lidt videre samt kortprosa (men ikke sangene); mange af dem udgivet posthumt, og alle oversat af Bo Green Jensen i 1983 og 1990, og nu samlet i en elegant layoutet bog af den slags, der trodser krisen og måske burde få forlaget til at overveje at skifte navn til Poetisk revy.

Digtene er blevet forsynet med et nyt, værkoverflyvende efterord. Ikke ukritisk og som altid, når der er tale om Bo Green Jensen, indsigtsgivende. Han vil givet kunne se Lester Bangs’ pointe, men ikke være enig. Bo Green Jensen holder af Jim Morrison uden altid at holde med ham.

Den danske digters egen debutsamling, gennembrudsbogen Requiem & messe (fra 1981), gav ekko af inspirationen fra Doors-sangeren og indledes endda med et (uoversat) Morrison-citat, så sangeren har en lyrisk slægtning som oversætter.

Første gang jeg så en digtsamling af Jim Morrison var i 1969 i en villa i den nordlige, velsituerede del af København, hvor jeg indtil da ikke var kommet. Den nye sanger i det rockband, hvortil jeg skrev tekster, arbejdede på pladeselskabet Metronome, som distribuerede The Doors i Danmark. Paddy havde direkte fra Doors-hovedkontoret fået et af de første, nu uvurderligt sjældne eksemplarer af The Lords – notes on vision, Morrisons debutsamling.

Jeg, der selv gik med en lille digter i maven, som gerne måtte vokse sig større (altså digteren…), var ved at gå i min buks, da Paddy andægtigt, men stolt rakte mig bogen. Han havde ikke hvide handsker på, men det var lige før. Bogen emmede af eksklusivitet og kunst som den lå der, et antal løse ark af luksusbøttepapir, holdt sammen af en rektangulær, kongeblå mappe i tykt karton. Det var lige før bogen var lakforseglet, men den kunne åbnes bagpå ved at løsne en rød snor.

Selv fik jeg aldrig fat i et eksemplar (lånte Paddys og leverede det først tilbage efter gentagne rykkere), kun nogle få hundrede blev vist trykt, men jeg har siden genset udgivelsen. Den virker prætentiøs. Tag bare forfatternavnet…

Det gør bogen sådan set stadig. Som om det bliver større, mere betydningsfuld kunst, hvis man nøjes med at skrive et udsagn på een side. Som f.eks. “Et filmpublikum er en tavs vampyr”, som det hedder i en af de ikke få tekster, som afspejler Morrisons filmstudier på UCLA, men som også virker meget studentikose og oppustede: “Film er samlinger af døde billeder som gives en kunstig befrugtning.”.

Andre gange bliver vi mindet om sangskriveren Morrison: “Der skal store mord til at vende klipperne i skyggen og vise de mærkeligste orme underneden. Vore utilpassede galninges liv lægges blot.” Døden synger altid med i hans sange og digte. Som et varsel, som en livsbetingelse.

Bedre, mere holdbare og det vil sige mindre opstyltede er digtene fra samlinger som Vildnis og Den amerikanske nat. F.eks. dette:

Djævelen kom til syne
ved en kanal i Venice
Løbende så jeg en Satan
eller Satyr, der bevægede sig
ved min side, en kødfuld skygge
af mit hemmelige selv. At løbe,
At forstå.

Og Venice er ikke en sløset amerikaniseret oversættelse af Venedig, selv om den by om nogen bærer døden i sig, men den badeby i Los Angeles-området, hvor The Doors tog sit udspring.

Hvorfor begæret efter døden, spørger Morrison i en anden tekst. Og svarer selv i samme digt med ordene: “Begæret efter et fuldendt liv”.

Det fik han vel næppe…

Som digter er det påfaldende så næsten demonstrativt lidt, han hentyder til sit – om jeg så må sige – civile job som sanger, men hist og her sætter han følgespottet på sit offentlige liv. Som når han skriver “Nu omfanver jeg den poesi/som er forretning & bliver – for/en tid – en ‘Industriens prins’.”

Og sangeren Jim Morrison er i det hele taget ikke fredhellig for digteren af samme navn. En tekst lyder:

At Lave Plader.

Elvis havde en sex-klog
moden stemme som 19-årig

Min rummer stadig det
nasale hvin hos en
undertrykt mindreårig
      pubertetsknægt som piber & raser
En interessant sanger
i bedste fald – et skrig
eller nynnen af silke. Ingen
mellemtoner.

Jim Morrison: Samlede digte og tekster 1968-1971. Oversat af Bo Green Jensen. 568 sider. Rævens sorte bibliotek/forlaget politisk revy. Udgaven er tosproget med originalteksterne trykt i umiddelbar forlængelse af de danske oversættelser.

At beskrivelsen af hans stemme ikke er helt ved siden af, kan man forvisse sig om på den restaurerede legendariske optagelse af Doors-koncerten i The Hollywood Bowl i sommeren 1968. Koncerten har tidligere været ude både som video og som livealbum, men nu har den gamle Doors-lydtekniker, Bruce Botnick, taget den under kærlig behandling, og bl.a. via digitalteknikken sørget for, at vi kan høre Morrisons stemme på sange som ‘Hello I Love You’. Det kunne man også ved koncerten, men ikke i den truck, der husede det mobile studie, så man har hentet vokalbidder fra diverse liveoptagelser rundt omkring i Doors-arkivet, set til, at de passer med Morrisons mundbevægelser og vupti, er det, som om han synger sangene her og nu.

1968 var den sommer, hvor The Doors fik en hitlistetopper med netop ‘Hello I Love You’, deres behændige omskrivning af Kinks-klassikeren, ‘All The Day And All Of The Night’, og deres optræden i netop den sagnomspundne Hollywood Bowl var en slags blåstempling af dem, som et band, branchen kunne regne med økonomisk. Det var før Miami…

Noget andet er så, at det ikke er en af deres stjernestunder. Lydniveauet var underlagt koncertstedets ubrydelige regulativ om, at man ikke måtte spille højere end 75dB. Som Botnick siger i det interessante ekstramateriale på Blue-ray’en, så betød det, at publikumssnakken truer med at overdøve musikken. Det kan høres. Og Robby Krieger er tydeligt hæmmet af ikke at kunne skrue op, men lyder dog stadig som en meget original instrumentalist på et nummer som ‘Light my fire’. Ray Manzarek klarer fortsat både basgang og orgel, og resultatet er lidt tyndt og stift. Ligesom John Densmore i mere ører lyder lidt for meget som hvis man satte Ringo Starr til at spille jazz. Derfor afhænger meget af forsangeren.

Han havde, inden han gik på, taget lsd. Det begyndte først at virke et stykke tid inde i koncerten, og da ret uhensigtsmæssigt. Morrison virker, som om han ikke helt kan tage sine egne poseringer alvorligt. Han trækker på smilebåndet, når han skal være dødsensalvorlig, og omvendt, og man kan formelig se ham tage tilløb til at skulle være Jim Morrison.

Naturligvis er der øjeblikke af ren magi, der transcenderer tiden – med de sange og den historie skal der meget til for undgå det, men for ofte, især når Morrison begiver sig ud i sine lyriske tirader, er det fristende at være enig med Lester Bangs.

Man kunne have ønsket sig, at der også havde været et filmhold til stede, da The Doors to år senere gæstede Felt Forum i New York. Nu må eftertiden nøjes med et grandiost live-bokssæt, der rummer bandets sidste seriøse krav på udødelighed inden Morrisons død.

 Øverste illustration: Omslagsdesign af Olga Bramsen med foto af Freddy Tornberg, hvis grynede, men stemningsmættede fotos fra koncerten i København er medtaget i bogen.

Jeg har tidligere skrevet om The Doors her på bloggen. Bland andet her.

Skulle man få lyst til at lystlæse Lester Bangs, er her nogle smagsprøver.

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

 1. comment-avatar
  arne schiøtt5. december 2012 - 06:08

  Jeg undrer mig over at du skriver, at koncerten fra The Hollywood Bowl har været udsendt før, i det der kun har været udgivet udddrag af samme. Det fremgår også af etikken på covered af den nye CD: “The entire legendary show, available now for the first time”.

 2. comment-avatar
  Torben Bille5. december 2012 - 09:22

  Uddrag og uddrag… 11 sange er dog en del. Og det var, hvad der blev udgivet på cd i 1987 og som VHS i 1991. Men du har ret i, at den komplette koncert først nu udgives. Næsten, for som jeg skriver så er Morrisons vokaler på tre af sangene sammenstykket fra andre lydkilder: “Hello, I Love You”, “The WASP (Texas Radio and the Big Beat)” og “Spanish Caravan”.

 3. comment-avatar
  arne schiøtt5. december 2012 - 14:08

  Ok, 11 ud af 20 sange er da også en del!….Du nævner, i en sidebemærkning, The Kinks. Mon det er mulig at du anmelder deres nye box “Live at BBC” (5 CD´er + DVD)?

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top