Nana Schwartzlose er løs

Kommentarer slået fra

Er der overhovedet plads mellem Tina Dickow og Agnes Obel? Hvis nogen kan klemme sig ind der, må det være Nana Schwartzlose. Talentet er lige så egenartet som efternavnet.

Debutalbummet Notes to remember er indspillet i New York, hvor den Silkeborg-fødte sanger også har boet. Albummer kom egentlig allerede sidste sommer, men har overvintret i min hukommelse og springer nu for alvor ud for mig.

Hendes musik er som hendes stemme: Formfuldendt og alligevel uopstyltet. En af bærebølgerne er savn og sorg, men melankolien bliver aldrig navlepillende. Hun synger en stemning ud, som vi alle kender. Fornemmelsen af at komme tæt på sig selv ved at måtte give slip på en anden.

Sangene er klassiske klaver- eller guitarkomponerede singer-songwriter-sange, hvor Carole King møder Joni Mitchell tilsat et touch af Roseanne Cash. Og de bliver større, jo mere man lytter til dem. Smagfuldt arrangerede som de er, af den Rytmekons-uddannede musikskolelærer. Med sangeren selv på forstemt klaver og gedigen fingerpicking.

Man kan sikkert sagtens mene, at det bliver lidt for lækkert tilrettelagt sine steder, men lige før man rækker pegefingeren i vejret, synger Nana Schwartzlose indvendingerne sønder og sammen med en stemme midtvejs mellem alt og sporan, der ved, hvad det vil sige at leve og længes.

Notes to remember, ja, men meget mere end det. “Just remember to say no,” synger hun på titelmelodien.

Det er der ingen grund til at sige til hendes musik.

Nana Schwartzlose: Notes to remember. Producer: Shohei Narabe. L’atelier Clair.

Selv om man ikke skulle tro det, når man hører hendes cd, er Nana Schwartzlose også en partypige. Hun er forsanger i kopidansebandet Hvide løgne.

Pr-foto af Søren Malmose.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top