Natalie har fundet sin lærkerede

1 Comment

Man behøver ikke være ekskluderende bare fordi man er eksklusiv. Sangeren og sangskriveren Natalie Merchant er en af de mest ekslusive kunstnere, jeg kender. Ja, netop kender, for selv om hun ikke aner, hvem jeg, har hun altid været en del af min bekendtskabskreds lige siden hun frem til 1993 var forsanger i 10.000 Maniacs, bandet, der ikke helt tilhørte inderkredsen af de bands, der ikke var mainstream, men nåede ud til mange ved at være sig selv. Og det var de. Og det var hun, hende den britiske avis The Independent engang kaldte ‘the thinking man’s Madonna’.

Det er hun stadig, selv om eller snarere fordi hun fylder 47 til oktober. Natalie Merchant overrender ikke markedet. Hendes forrige plade, The house carpenter’s daughter, kom for syv år siden. I 2005 fik hun datteren Lucia, som hun siden har sunget vuggeviser for, men ikke fra den sædvanlige bog med ‘Jeg ved en lærkerede’ og den slags.

Næh, Lucia fik sine helt egne sange, og de er nu kommet på en cd, som giver ordet ‘eksklusivitet’ fornyet mening. Leave your sleep er et labert dobbeltcd-sæt (som også fås i reduceret udgave) med indbunden booklet og 26 numre, alle gennemkomponeret af Merchant til tekster af kendte, ukendte og obskure digtere. Og i bookletten introduceres forfatterne af komponisten selv.

Det er et værk, andet ord dækker ikke, som emmer af veneration og kærlighed og får downloading til at tage sig lige så halveret og latterlig ud som det ofte er. Pladerne en slags levende litteraturhistorie, der kan synges. Merchants sonore stemme fører os gennem et broget univers, hvor fantasien byder op til en stille, tæt kinddans, mens søfarende, sigøjnere, jætter, dansebjørne og flydende kirker ser til. Hvis en John Irving-bog var en sang, kunne den lyde sådan.

Americana, men uden at du behøver den lille landbrugsmedhjælper- eller ledvogtereksamen for at være med. Det er nok at være så åben, som du kun er i søvnen.

Sangene er skrevet til at falde til ro på, men de er ikke søvndyssende. Snarere frisætter de drømmene og forvandler nat til dag og omvendt. Subtilt og substantielt. Nu må jeg vist hellere slutte, før nogen synes, det bliver for meget. Prøv det selv.

Illustration: Pladens forside (Foto: Mark Seliger)

Natalie Merchant: Leave Your Sleep/Leave Your Supper (Nonesuch/Warner)

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Martin Petersen28. maj 2010 - 22:03

    Tak. Den havde jeg glemt alt om skulle udkomme, men fejlen er nu rettet og pladen bestilt.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top