Natur skal da ses i radioen

Kommentarer slået fra

 

Overskriften til denne anmeldelse kan lyde naturstridig i en tid, hvor HD-teknologien giver os tv-seere nærmest tredimensionelle oplevelser, hvad enten det drejer sig om myretuens systematiske mylder eller Alaskas bjergtagende vidder, men selv nok så spektakulære klipper kan jo kede i længden.

De mest fascinerende naturscenerier er ofte dem, vi selv forestiller os. Da farfar legede hippie, hørte vi tit plader med hvalsang og ulvehyl. Alene ’the call of the wild’ bragte os stenbroboere derud. I fantasien. Også uden hjælpemidler.

Sådan er det også med god oplevelsesradio. Et af de bedste programmer af slagsen er Natursyn, som i en årrække har kørt på P1 med Jens Olesen som en nysgerrig, fortællelysten, radiofonisk naturvejleder.

Ældre læsere vil kunne huske, at Olesen i 80’erne, da Martin & Ketil endnu gik i skole, sad med duen Magda i tv-programmer som ’Vild med dyr’ og tegnede og fortalte om naturen og dens sære mangfoldighed. Det gør han også i ’Natursyn’. Blot må man undvære hans suveræne tegnekunst, som dengang var et show i showet.

’Natursyn’ er, som det siges, et program om »landskabet og livet i landskabet.« Og den zoologuddannede Jens Olesen (og hans medvært Dorte Dalgaard) rykker ud i felten og spørger ’hvad er det?’ og ’hvorfor?’. Han er god til at få gode svar. Og evner at få fagfolk til at snakke dansk uden at man glemmer, at de er dyrepassere, dyrlæger eller forskere. Det er populærvidenskab, men aldrig pop.

På det seneste har jeg nydt noget på papiret så usexet som en introduktion til bogen ’Skrivekridtets fossiler’. Stående på den stormomsuste Stevns Klint fik Jens Olesen en af bogens forfattere, geologen Palle Gravesen (jo, det hed han), til at fortælle om det, Olesen kaldte ’naturens egne gramseobjekter’; altså de tidsslidte, blanke genstande, der ligger så godt i hånden, at vi ikke kan lade dem være. Forsteninger med andre ord. Samtidig fik vi en fin introduktion til kridttiden, hvor den interviewede, inspireret af Olesens metode, også brugte mediet, da han synliggjorde Falsterbo Fyr ude i horisonten for lytteren, som så pludselig stod i Skåne, hvor kridtet også gemte på en fortid, der blev aldeles nuværende.

Et andet, nyligt program var det om zoo-dyrlægers arbejde med at bedøve dyr. Totalt nørdet og totalt spændende. Om forskellen og lighederne mellem at bedøve en tiger og en parakit, og historien om, hvorfor Jens Olesens kat engang blev speedet af morfin. For slet ikke at tale om det program, hvor vi gysende hørte, hvordan det lyder, når en glubsk spækhugger fortærer en sæl.

Hvert program varer tre kvarter. Det føles ikke sådan.

P1, fredage, kl. 11.18 og podcast

Natursyn er på nettet: www.dr.dk/p1/natursyn 
Denne anmeldelse kan også læses i dagens printudgave af Politiken
PR-foto: Agnete Schlichtkrull/DR ©

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top