Neil Diamond gør i går til i dag

Kommentarer slået fra

Neil Diamond er en af poppens største sangskrivere. Punktum. I min bog er han i klasse med både Billy Joel, Lennon-McCartney og Elton John. Som solist har hans svaghed for en ikke ubetydelig sentimental svulstighed ofte skygget over hans grundlæggende kvaliteter – en indtagende, men aldrig leflende, fornemt moduleret stemme, refræner, der bliver hængende og et sikkert øre for arrangementets betydning for en sang.

For et par år siden fik han Rick Rubins hjælp til at genopdage sig selv på et par albums, hvor Rubin ikke forsøgte at ‘lave en Johnny Cash’ på Diamond, men alligevel fik ham til at grave et spadestik dybere. Sangene var måske ikke hele tiden helt oppe at ringe, men pladerne rummer sange af karat (undskyld).

Nu bruger Neil Diamond erfaringen fra det samarbejde på den egenproducerede, smagfuldt arrangerede og sublimt spillede cd, Dreams. Her fortolker Diamond naturligvis et af sine egne numre, ‘I’m A Believer’, så sangen kommer hjem til sin ejermand og så ingen så meget som tænker en strofe på The Monkees og Shrek-filmen. Lidt af en præstation faktisk.

Andre sange er lidt for oplagte og føjer intet nyt til. Naturligvis er The Beatles for en som Diamond ikke til at komme uden om, men ‘Yesterday’ og ‘Blackbird’? Og skulle man have en Eagles-sang med, kunne jeg godt for et symbolsk honorar have valgt en anden end ‘Desperado’ for ham. Endnu en version af Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ står vi måske heller ikke lige og mangler…

Derimod er Diamond kongenial i sine udlægninger af de ikke så kendte Randy Newman-numre, ‘Feels Like Home’ og især ‘Losing You’, hvor Diamond faktisk giver mindelser om en sanger som David Ackles. Jeg ville også godt have hørt ham fortolke mere Harry Nilsson end ‘Don’t Forget Me’.

Hans fulde vokale register udfolder sig generøst på Bill Withers ‘Ain’t No Sunshine’, og at få en glemt perle som Lesley Duncans ‘Love Song’ til at skinne på ny (undskyld igen!), kræver netop en Diamond, ligesom han synger om sig selv, når han synger Leon Russell’s ‘A Song For You’:

I’ve been so many places in my life and time
I’ve sung a lot of songs, I’ve made some bad rhyme
I’ve acted out my life in stages, with ten thousand people watching
But we’re alone now, and I’m singing this song for you

Når han er bedst, og det er han tit på dette album, er det præcis sådan, man har det i selskab med Neil Diamond. Han er lige her.

May he shine on … og næste gang meget gerne som fortolker af mere kontemporære komponister…

Mere info om Diamond her.

Neil Diamond: Dreams. Producer: Neil Diamond. Sony Music.

CAPAC har et link til Neil Diamonds fremførelse af ‘I’m A Believer’.

Foto: Nicole Reinertson, 2008

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top