Oh Land omgivet af klakører

Kommentarer slået fra

Ingen kan som norske kommentatorer forvandle en sidsteplads til en guldmedalje. Det skulle da lige være de danske.

Nationalchauvinisme er jo forklædt provinsialisme, som stortrives ved popmusik. Ældre læsere vil huske, hvordan danske medier fik Gasolin’ til at erobre USA. Det eneste, gruppen fik med hjem, var i virkeligheden en sur bid af et alt for stort æble.

Siden har globaliseringen bedret dansk pops gennemslagskraft. Men mere vil have mere. Især, hvis man er tv.

Pop og prime time-fjernsyn virker som en god kombination, men bliver tit det modsatte, fordi journalistikken lader sig reducere til product placement.

Et eksempel var i TV2 Nyhederne i sidste uge. Man var i Hamburg for at se sangeren Oh Land fejre nye koncerttriumfer – for at nu blive i indslagets ånd. Der blev citeret ros fra L.A. Times, og det var i det hele taget svært at undgå at få det indtryk, at Oh Land allerede var slået igennem i USA.

Sandheden er, at hendes plade p.t. ikke er hitlisteplaceret over there, men højst har været nr. 184 på Top 200. Til gengæld skal hun snart på turne derovre som opvarmning for Kate Perry, så måske sker der så noget. Ingen af disse vinkler blev bragt i spil. Hvorfor ikke?

Det er da en god historie om den vej mod berømmelsen, der er længere og mere skrøbelig end medierne har tålmodighed til at skildre. En historie med perspektiv i stedet for det skønmaleri, TV2 indrammede.

Til gengæld fremstod Oh Land som det, min mormor ville kalde en pige med ben i næsen. Det er der brug for med den presse.

Nede på jorden er også Medina, sangeren, som også denne avis har gjort meget større end hun er i USA. I anledning af en ny single gæstede hun Go’ Aften Danmark og Cecilie Frøkjær. Som kaldte hende »den ultimative popkomet«, der »har stor succes i USA.«

Til gengæld udviklede selve interviewet sig faktisk til en god samtale om vigtigheden af at værne om sig selv; måske fordi intervieweren uden at skilte med det havde været igennem den samme proces. Medina selv sad tilbagelænet som et sundt bevis på, at popmusik er alt for vigtig til at overlade til klakører.

Denne anmeldelse står også at læse i dagens papirudgave af Politiken.

Ukrediteret pr-foto af Oh Land fra hendes hjemmeside.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top