Orientering i dybden
Kommentarer slået fra
Dengang vi mest brugte nettet til at spille en fjer- eller tennisbold henover, bilder jeg mig ind at kunne huske, at en nyhed var en nyhed, og at historier, som faktisk var ikke-historier, blev sorteret fra inden avisen blev trykt. Sådan er det ikke længere.
Det paradoksale er, at netop internettet burde give aviserne (og tv) hidtil usete muligheder for at gå i dybden, turde være uaktuelle, give os baggrund og forståelse for det, der sker eller navnlig ikke sker.
Sådan er det langt fra endnu.
I den medievirkelighed er det godt, vi har P1. Nu er det med P1 som med lederne i aviserne. Adspurgt vil mange i spørgeundersøgelser blive ramt af akut dannelse og sætte kryds ved, at de skam altid læser lederne og hører P1.
Det gør vi ikke.
Når sandheden skal frem, så levede store stræk af P1 i mange år sit eget selvtilstrækkelige liv, resistent mod radiofoniske nyskabelser. Formidling var om ikke et fremmedord så i hvert fald en undtagelse.
Den tid er ovre. Al den snak om den åh så nyskabende Radio 24syv kan kun skyldes, at mange stadig for deres indre øre hører P1 anno dazumal.
Orientering bliver oftest fremhævet fra P1-fladen. Med god grund. Det er gammeldags og nu om dage dermed modig og moderne radio. Programmets sakrosankte karakter viste sig, da det vakte en del røre, at man flyttede det frem til sent på eftermiddagen – som om det betyder noget nu om dage, hvor enhver kan høre det på nettet.
Medarbejderne har ikke ladet sig mærke med det. Orienterings website og Facebook-profil er blandt DR’s mest anvendelige, og selve programmet har de senere år fået en diskret overhaling.
Jeg bilder mig, at der bliver brugt flere lydklip fra udenlandske medier, og at det enkelte indslag bliver bedre introduceret ligesom man sjældnere hører programmets eksperter i indforstået rundbordsdiskussion med hinanden. Sagligheden er stadig i højsædet, men som lytter tager man sig ikke længere i beskæmmet at gribe ud efter sin ikke-eksisterende studenterhue for at kunne følge med, når renteudviklingen forklares eller det gøres klart, hvorfor Mali er andet end et krydsogtværs ord.
Steen Nørskov er relativ ny vært i Orientering. Han pifter programmet op uden at bruge varm luft. Hans energi står godt til tilbagelænede typer som Tysklands- og sikkerhedseksperten, Tage Baumann, et af de langtidsholdbare beviser på, at viden og formidling sagtens kan gå hånd i hånd.
Tørhed behøver ikke støve.
Orientering, DR P1, hverdage 16.10-18.00. Samt på nettet og som podcast.
Denne anmeldelse kan også læses i dagens printudgave af Politiken.
About the author
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]