Paradigmer og drengerøve

1 Comment

Skal Adrian Hughes ikke snart have ombetrukket de stole? Ja, undskyld, jeg faldt igen i smagsdommerhullet. Måske fordi kulturen har været så deprimerende og uforståeligt fraværende under den valgkamp, hvis udfald den nye opposition endnu ikke helt har fattet. Faktisk så fraværende, at det tidligere på aften gibbede i mig, da politik for en gangs skyld ikke blev omtalt i fodboldklicheer. Det var DR’s altid skarpe politiske redaktør, Ask Rostrup, der efterlyste »en fælles realpolitisk musikalitet«.

Musik er stadig noget af det, Smagsdommerne er dårligst til, men det er et godt sted at gå hen, hvis man ikke kun vil oplyses om kultur, men udfordres. Når programmet er bedst.

Det var det i torsdags. Jeg havde håbet, at man ville anmelde regeringsgrundlaget eller den fhv. kaoskaptajns Marshall-plan, men omstillingsparathed er en af mangelvarerne på Hughes’ hylder. Lad aviserne om det produktorienterede og -styrede. Sæt egne dagsordener.

Til gengæld kan personsammensætningen slå uventede gnister. Produceren så det komme: Mens innovationsrådgiver Frederik Wiedemann lovpriste ”Ambassadøren”, den nye Mads Brügger-film, hvilede kameraet på Vibeke Windeløvs pokerfjæs. Så fik hun ordet.

Filmproducenten er en rejekælling, der ikke alene har haft fingrene nede i farsen. Hun har tit selv været med til at røre den. Det giver hende en pondus, som ikke kun handler om, at hun er så meget ældre end Wiedemann, at hans analyser bliver lunken luft.

Windeløv mindede på jævnt dansk om, at kunst har konsekvenser. Og at en film som Brüggers udsætter uskyldige medvirkende for potentiel livsfare. Hun kaldte filmen og dens brug af virkeligheden for »en ny form for imperialisme«. Og mente, at den kun handler om hovedrolleindehaveren. »Drengerøvsfilm,« fnyste hun, så man fik lyst til at se den for at se, om hun har ret.

Det har hun nu nok, tænkte jeg, da Wiedemann senere mente, at sangeren Medina har »introduceret et nyt paradigme«. Hm… den lader vi lige stå et øjeblik. Kun for dig, kun for dig.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR ©

Denne anmeldelse kan også læses i dagens printudgave af Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Ebbe8. oktober 2011 - 12:22

    Hughes nedladende affærdigen af Medina var da tåkrummende. Havde emnet været ny umtji-umtji musik af en lesbisk dj med base i Kødbyden og hang til street art havde tonen jo været en hel anden. Hughes er blevet udsendelsens svage led…

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top