Peter Belli på staveplade

Kommentarer slået fra

Ingen konceptmager kunne udtænke en historie som Peter Bellis. Der er ikke noget at sige til, at hans livsforløb oprulles igen og igen. F.eks. står genforeningen med halvsøsteren som et højdepunkt i den oprindelige ombæring af ’Her er dit liv’. Der leverede Belli varen i form af de tårer, han altid har givet frit løb, når følelserne blev for store.

Han er blevet ældre, men ikke mere kynisk, måske bare en anelse desillusioneret og hviler mere i selv. Nu om dage går han væk fra kameraet, når ’selvynken’ truer med at overmande ham. Det gjorde han i den forgangne uge på TV2 i serien ’Historien om….’ der med teatertorden oven i købet lover os ’hele historien’.

Peter Belli behøver ingen prætentiøs understregning. Han er en levende legende. Det charmerende er, at han ved det, men at det aldrig stiger ham til hovedet.

Belli har meget apropos lige udsendt endnu en erindringsbog. Hvor bogen i sin jeg-form virker ustruktureret og sludrende, da toner den redigerede Belli frem på skærmen med en ordknap, men naturlig værdighed, som giver masser af rum til, at man som seer kan tænke sit.

Det får man bare ikke lov til. Interview-sekvenserne er nemlig isprængt konstruerede scener, som i sløret slowmotion illustrerer det, der lige er fortalt. Når Belli beretter om sin stedfar, der slog ham med en livrem, ser vi en livrem. Når Belli beretter om vennen i seng med hans mor, ser vi noget lagenroderi. Når Belli tydeligt skamfuld ikke vil gå i detaljer om det selvmordsforsøg, han skildrer i bogen, ses en skikkelse, der ligner ham, stå i strandkanten og trykke en pistol af mod hovedet. Den virkede heldigvis ikke.

Det gør denne fortælleteknik heller ikke. Den håner seernes fatteevne og nedvurderer de medvirkendes formidlingsevne.

Jeg er godt klar over, at perspektiv og distance er fremmedord i sådan et program. Alligevel havde det været velgørende med nogen til at kaste lys over Bellis kunstneriske livsbane. Deponerede han sit talent på en blokvogn? I stedet hyldedes han af to musikfolk uden efternavn. Ikke uventet. De havde begge mere end en finger med i hans rockcomeback, men hvorfor denne automatiske lobhudling, når jo netop Belli, som ellers få, kan holde til, at der bliver sat spørgsmålstegn ved de mere blakkede kapitler i karrieren.

Det gjorde den loyale, men alt andet end underdanige hustru, June, så på sin egen måde, da hun erklærede, at hun aldrig blev glad for de år, hvor han var bingovært. Fætteren kaldte jobbet ”en pengemaskine for at overleve”. Og det er jo det, Peter Belli er – ikke en overlevering, men en overlever, fuld af levet liv.

Mon ikke hans historie – igen – genfortælles, når han i 2013 fylder 70?

Programmet kan genses på Sputnik.

Illustration: June og Peter Belli. Foto: ©TV2 Danmark

FØLG MIG PÅ FACEBOOK

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top