Skru op for dit indre barn

Kommentarer slået fra

Dengang jeg var barn, legede vi udendørs. Og vi legede igennem. Især om sommeren, hvor der – selvfølgelig – var evigt solskin. Kovbøjdere og inderjanere afbrudt af hønseringe og hulahop og så spillede vi fodbold i gården uden at ane, at det bare var street.

Nu om dage leger børn ikke mere. Man ser det i hvert fald ikke så tit. De sidder i stedet den udslagne dag og halve nat foran computerne, vor tids hinkeruder. Eller gør de?

Siden 2001 har DR hver sommer kørt det direkte morgenprogram Sommer summarum, der med succes afmonterer enhver adfærdsforskers bekymring for børns legelyst.

På fjerde sæson er Mikkel Kryger og Sofie Linde Lauridsen veloplagte værter for et program, der i sjælden grad er i øjenhøjde med seerne, som vel at mærke ikke nøjes med at kigge på, men deltager med arme og ben og liv og sjæl, både der hvor det foregår (Tiøren på Amager og Tangkrogen ved Århus) og foran skærmen. Som Sofie siger, for hun er sådan en, man kun kan være på fornavn med: »I skriger, så man kan blive helt bange for, at der skal komme noget ud i den anden ende…«

Sommer summarum kender sine kunder og de kender Sommer summarum. De ved alt om monstret fra Borneo og lykkehjulet, men selv om genkendelighed er en del af charmen, bliver der rigeligt med plads til andet i det timelange program. En ting er at skabe opmærksomhed omkring alternative fødevarer som græshopper og larver. Lidt sværere er et indslag om børn, der er vilde med dans, men ikke kan kaste sig ud i den så uforbeholdent som deres kammerater. De lider nemlig af hjertefejl. Begge dele lykkedes.

Og apropos computere så havde man fået den gode ide at gøre tidens digitale tidsfordriv analogt. Der blev spillet ”Angry birds” i en installation, der lignede et overskudslager fra en byggelegeplads, og børn, og måske bedsteforældre, fik et ret illustrativt kursus i at tweete. På en drejbar rulle, hvor man selv skrev sine beskeder…

Sommer summarum opdaterer en fornem DR-tradition, som grundlagdes i radioen med Sommerferiebussen med Elith Nørreholm og Søren Kragh-Jacobsen. Mikkel og Sofie bliver forhåbentlig forgyldt af deres arbejdsgivere. Tempoet og humøret er højt, men det bliver aldrig hverken overfrisk, overgearet eller overfladisk. De lytter og de lever. Og får os til at leve med. Bedre ambassadører for DR’s kernekvaliteter fås ikke.

Summa summarum: Skru op for din fjerner. Og for barnet i dig selv.

Sommer summarum, DR1, hverdage kl. 8.25. Genudsendes på Ramasjang og kan genses på nettet.

Denne anmeldelse kan også læses i dagens printudgave af Politiken.

Programmets meget aktive site finder du her.

Pressefoto: Agnete Schlichtkrull/DR ©

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top