Surf’s up – en genial halv time

3 Comments

Mens nogle venter på noget så selvmodsigende som den komplette udgave af det ukomplette, aborterede Brian Wilson-projekt, Smile, er der vel lige plads til at gøre opmærksom på Surf’s up, Beach Boys-albummet, som udkom i disse dage for fyrre år siden.

Den plade kunne godt have fortjent en jubilæumsudgivelse. Sidste gang Surf’s Up kom på cd var ved årtusindskiftet som del af en dobbelt-cd med Sunflower.

Gruppen var godt gammeldags på røven. Det foregående album, Sunflower, havde floppet, og den store leder, Brian Wilson, følte sig lillebitte og trak sig tilbage til den sandkasse, han bogstaveligt talt havde fået etableret derhjemme.

Journalisten Jack Rieley havde interviewet Wilson, og var blevet så foruroliget over det, han hørte og så, og så bekymret for bandet, at han satte sig ned og skrev noget så anti-hippieagtigt som et memo om, hvordan det skulle lykkes Beach Boys at blive betragtet som andet end retrorockere. Rieley plæderede for, at deres sange skulle have mere kontemporær kant, mere miljøbevidsthed og den slags. Han blev hyret som deres manager (og tekstforfatter). Noget af det første han gjorde, var at udnævne Carl Wilson til kapelmester. Den åd både Al Jardine og Mike Love – mærkeligt nok. Krisen må virkelig have kradset, Brian ænsede det ikke, og så var det med at samle stumperne.

Omdrejningspunktet blev titelsangen. Den havde Brian Wilson egentlig skrevet til Smile allerede i 1966. I samme tonedragt som ‘Caroline No’. Nu blev han så at sige tvunget til at færdiggøre den, og sammen med ‘Till I Die’ er den noget af smukkeste, mest eksistentielle han har skrevet: “I’m a cork on the ocean/floating over the raging sea/how deep is the ocean/I lost my way” synger han på ‘Till I Die’, og ‘Surf’s Up’ er mættet af Van Dyke Parks-billeder og tilbageholdt, tidløs skønhed.

Andre store sange er Mike Love’s antiforureningssang ‘Don’t Go Near The Water’ – han havde læst memoet, Carl Wilson McCartney-inspirerede hvide soulsang ‘Long promised Road’ og ikke mindst Bruce Johnstons genistreg ‘Disney Girls (1957), som på fire minutter og tolv sekunder indkapsler hele Kennedy-æraen og tabet af politisk uskyld i en luftig, men aldrig banal melodi – se den her i 2004-genopførelsen:

Mindre troværdig i deres jagt efter tidsånden er gruppen på ‘Student Demonstration Time’, Mike Love’s rip-off af ‘Riot in Cell Block #9′.

Bedst er Beach Boys, når de som altid bygger sandslotte, som om disse er beregnet på at vare evigt.

Havet har aldrig taget sig mere fristende ud.

Albumforsiden viser billedhuggeren Cyrus Edward Dallins skulptur, The appeal to the great spirit. Dallin så den afbildede Lakota-høvdings gestus som et budskab om, at “når alt det materielle slår fejl og ikke hjælper, vender vi os mod det åndelige…”

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

  1. comment-avatar
    arne schiøtt8. september 2011 - 13:48

    Godt at få lidt opmærksomhed på et af Beach Boys mere spændende album. Jeg har altid været fascineret af Beach Boys udvikling, som er ganske analog med Beatles. I det begge band startede med banal, men god pop og senere udviklede sig til et spektakulært og genialt rockunivers. Forskellen på de to grupper må dog være, at mens Beatles fastholdt, og udbygede sin tilhængerskare, mistede Beach Boys terræn, da de blev seriøse. Således er Beach Boys generelt nok mest kendt for den glade og ukomplicerede surf-pop. Det er synd,i det deres produktion efter 65/66 helt sikkert kan matche Beatles store album

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top