Tsunami-trussel udløste Facebook-tv

Kommentarer slået fra

Vejr er godt nyhedsstof. Uvejr endnu bedre. Og i tråd med tiden, hvor historier, der før blev overstået i notitser, pumpes op med varm luft, var onsdagens bærende nyhed derfor tsunamien, der – heldigvis – blev til bølgeskvulp.

Den slags kan man ikke fylde hele fladen med, så især TV2 og News skruede ”sæt-nu-hvis”-tonefaldet på, så det for mediekynikeren i mig så ud, som om nyhedsværterne, mildt hændervridende og tilpas alvorstunge, var en smule skuffede over ikke at få en gentagelse af katastrofen fra 2004.

Vinklingen var på vanlig vis så dansk, at det igen mindede om, hvor provinsielle medier kan være, når verden banker på, og der er den mindste mulighed for, at der er en dansker derude i det faretruende fremmede.

Mens de lokale i nogle dramatiske paniktimer frygtede at miste, hvad de havde, havde TV2 Nyhederne en ferierende account director igennem fra Thailand. Han blev spurgt om, hvad han »gjorde sig af tanker…« Hvad forventede man, at han ville svare? Men nu havde han og hans familie det godt. Og sådan blev det ved med danske øjenvidneberetninger. Det rene Facebook-fjernsyn.

I BT, hvis navn ikke længere står med prikker, fik de tungere kendis-bid. BT’s netavis berettede, at den tv-kendte ernæringsekspert Christian Bitz fik et chok midt i et madlavningskursus. Han skyndte sig, skriver avisen, ned på stranden og »reddede« sin kone og deres to døtre. Man ser actionfilmen for sig. Er det den slags »nyheder, der ikke spilder din tid,« som den cavlingnominerede chefredaktør garanterer i sin relancering af avisen?

Lidt mere substans var der i tv-indslagene med Star Tours’ altid sympatiske og altid solbrændte direktør, Stig Elling, som forsikrede, at beredskabet var oppe i gear – med krisepsykologer og mulighed for at flytte hotel. Det samme gjorde senere Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors. Reklameværdien må være ubetalelig både for turist- og godhedsindustrien.

Ved Ladekarls side sad Ib Michael. Hans adkomst lod til at være, at han er den, han er, og at han nogle måneder hvert år bor i Thailand, hvor han har gode venner, også blandt thaier – som han fik indskudt. Dem havde han bekymret ringet til. Fuldt forståeligt, men er det nok til at komme i landsdækkende tv? Og hvorfor siger han ja?

Kun i en bisætning strejfede Michael Trangbæk, den ene News-vært, den journalistiske essens: Tsunami-alarmen virkede. Altså som han sagde: »En positiv historie.« Han blev overhørt, også af sig selv.

Jeg siger ikke, at man skulle have undladt at fortælle historien, men så længe og med så lidt perspektiv? Den eneste tilskadekomne var den journalistiske dømmekraft.

Denne tv-anmeldelse kan også læses i dagens printudgave af Politiken

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top