Tucker Crowe har vi alle hørt om

1 Comment

Et udbombet herretoilet i Pits Club i Minneapolis spiller en af hovedrollerne i Nick Hornbys 2009-roman, som nu er kommet på dansk som ‘Juliet, Nøgen’. I Jan Hansens lydefri oversættelse.

Til Minneapolis er Duncan og hans kæreste/kone Annie draget på noget, der for Duncans vedkommende er en pilgrimsfærd. På toilettet skal hans store helt, sangeren og sangskriveren Tucker Crowe, nemlig efter sigende have haft en så sindsomvæltende oplevelse i 1986, at han helt holdt op med at spille. Siden har der været tavshed omkring Crowe. Er han død, lever han som eneboer, hvor blev han sidst set? Det er nogle af de essentielle spørgsmål, der undfanges i de rygtesmedjer, som trives på nettet og hvor Crowe er råstof og konge på en og samme gang. Og de opdigtede svar findes en masse samme sted.

Duncan er en af hans disciple, og ved mere om ham end Crowe selv. Enhver rocknørd vil føle sig afklædt og storunderholdt af Hornbys nye roman, som synger videre på den sang, han intonerede på ‘High Fidelity’, en sang om rockens evige effekt mod alderdom og mental mug.

Efterhånden ved Annie også en del om Crowe, men undrer sig mere og mere over sit forhold til Duncan. Han er sådan en, der stort set er holdt op med at arbejde, men kan alle katalognumrene på de japanske presninger med Tucker Crowes afgørende album, ‘Juliet’. Annie får nok af den der særlige form for rock, som ikke handler om musikken, men om at kunne kontrollere myter, som om de var facts. Og hun er træt af at være husholderske i a man’s world. Hun er i færd med at forlade Duncan, ligesom der ud af intet begynder at cirkulere en hidtil ukendt demooptagelse af sangene, der endte på albummet ‘Juliet’, heraf bogtitlen.

Annie beslutter at træde i karakter og vise, at hun også kan mene af det, der ellers er mændenes domæne: rockanmeldelser af døde eller så godt som døde kultfigurer. Til en speciel Crowe-portal anmelder hun ‘Juliet, Naked’ til Duncans store fortrydelse, for hun er god. Bedre end ham.

En dag kommer der så en mail til Annie fra en afsender, der hedder det samme som en figur i en Dickens-roman, og begges liv bliver anderledes. Helt anderledes.

Nick Hornby rammer tonerne helt rent. Også de pinagtigt tåkrummende og falske. Han ved, hvad det vil sige at være musikalsk frimærkesamler. Og tilhængere af alt og alle fra Nick Drake til Jeff Buckley kan ikke undgå at føle sig ramt.

Det er en vittig, bidende og varm, men også lidt kuldslået bog om, hvad der sker, når fortiden og skæbnen spiller en et puds. Og virkeligheden viser sig at kunne synge sin helt egen gråhårede sang.

PS: Hornbys Wikipedia-opslag på Tucker Crowe er altså ikke sandt. Til gengæld er Wikipedia leveringsdygtig i et dækkende handlingsreferat af romanen, men bogen er bedre.

Bogen er udkommet på Lindhardt & Ringhof og kan bl.a. købes her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Claus23. maj 2010 - 12:10

    Jeg gir’ bogen her en chance..nu er det godt nok ikke romaner der fylder mest i mit reolsystem..det vil sige der er mange m. det er klassikere..i helt klassisk forstand (ikke mange ny klassikere fra det seneste årti)..jeg så High Fidelity i biffen(bogen har jeg ikke læst) og ved ikke helt hvad jeg havde forventet..men blev hmm? ja lidt skuffet over filmen..har hørt rigtig meget om Nick Hornby fra en del velmenende venner..og selvfølgelig også læst kritikerne i div. medier..nu osse’ her hos dig Torben..& din begejstring har smittet..så nu har jeg altså bestilt bogen via min boghandler søster..jeg sender dig en lille mail, om hvordan jeg synes den er….!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top