Tur/retur med Seatrain

5 Comments

Da jeg var pædagogstuderende hippie, var et af mine yndlingsorkestre amerikanske Seatrain. De var gode både til kædedans og som akkompagnement til de endeløse kander af te, vi tømte.

I denne måned for 40 år siden udkom deres tredje album, Marblehead Messenger. Og ved genhøret bliver jeg bekræftet i, at Seatrain fortjener at blive genopdaget. Gruppen er med i Politikens Store Rockleksikon fra 2004, men røg allerede i starten af 90’erne ud af diverse Rolling Stone-leksika og –pladeguides.

Helt ufortjent. Mens ikke så få af deres samtidige lyder både corny og forældede, har Seatrain stadig en egen tidløs vivacitet over sig. Ikke mindst fordi de ikke nøjedes med at være en vældig kapabel countryrockgruppe, men stod ved deres første kærlighed til jug band music og den østamerikanske spillemandstradition.

Bandets musikalske identikationsfaktor er violinisten Richard Greene, som uden at overspille alligevel er her, der og alle vegne på sangene.

Marblehead Messenger er opfølgeren til gruppens andet, noget mere hit-fyldte album, som bare hed Seatrain. Det gjorde debutalbummet også, men stavet Sea Train, og for at det ikke skal være for let, var den plade faktisk ikke deres debut. Det var Planned Obsolescence fra 1968. Af kontraktlige grunde udkom den under navnet Blues Project, det centrale band, som Seatrains stiftere kom fra, og som også leverede mandskab til Blood, Sweat & Tears.

Al det vidensnørderi bliver dog ligegyldigt, når musikken spiller. På nogle områder er Seatrain Jethro Tull med cowboystøvler, for fløjtenisten Andy Kulberg (1944-2002) var en stor inspiration for Ian Anderson med sit følsomme blend af Charles Lloyd-lignende jazz og folk.

Mens Greene fik toget op i fart, var Peter Rowan med sin Tim Buckley-lyse stemme den, der huskede at holde ind til siden og beundre den smukke udsigt, han fremmanede med sine universelle hjemstavnssange.

Rowan kom fra Earth Opera, et andet yndlingsorkester. Han fik siden en fornem karriere i grænselandet mellem country, singer-songwriterrock og bluegrass; et vidt område, som Seatrain tog de første, afgørende skridt til at udforske.

Seatrain var i øvrigt det første band, George Martin producerede efter The Beatles!

Marblehead Messenger er, sammen med dets forgænger, senest blevet genudsendt på One Way Records i starten af 90’erne. Kun deres femte og kedeligste album fås på iTunes og Spotify.

De er en længere søgetid værd.

Illustration: Ukrediteret foto hentet fra bagsiden af Marblehead Messenger med fra v. Richard Greene, Lloyd Baskin, Larry Atamanuik, Peter Rowan, tekstforfatteren Jim Roberts og Andy Kulberg.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

5 Comments

  1. comment-avatar
    Claus131. oktober 2011 - 08:48

    Jeps det er en rigtig god plade…Marblehead Messenger…noed’ cool tilbagelænet shit.

  2. comment-avatar
    Claus131. oktober 2011 - 12:09

    Neeeej ! Sorry, jeg var Helt forvirret??? Jeg forvekslede Seatrain med Fort Mudge..Memorial Dump -
    - stor fejl..ved ikke hvor mit hoved var? Men! De er i aller højeste grad også værd at opdage/genopdage … er sikker på, du osse’ gir’ dem thumbs up Torben.

  3. comment-avatar
    Torben Bille31. oktober 2011 - 12:58

    @Claus1: The Fort Mudge Memorial Dump! Shit, tænk at nogen kan huske dem:-) Et af de få gode bands fra den så kommercielt så opreklamerede og kuldsejlede Boston-bølge med den fine sanger Caroline Stratton, som siden udgav et par soloplader.

  4. comment-avatar
    arne schiøtt31. oktober 2011 - 17:58

    Det er ganske fedt at blive inspireret til at dykke ned i noget musik, som er ganske ubekendt for mig. Det undrer mig foriøvrigt at jeg ikke er stødt på dem før, da jeg har en del musik med Garcia og Grisman. Plader hvor også Peter Rowan ofte optræder.

  5. comment-avatar
    Claus11. november 2011 - 08:29

    Jaja…nemlig, lige præcis!Det er godtnok en anden ‘historie’ end Seatrain…men lisså’ spændende.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top