Vi er dem de (andre) unge ikke vil lege med

Kommentarer slået fra

Midt i en beattid giver ordet til en gæsteblogger:

Forleden udgav Aura Dione sit andet album (du kan læse en anmeldelse her). Mange unge jubler og taler om, hvordan de altid har elsket hendes musik. Det er løgn. Hvis man spillede en sang fra hendes foregående album, Columbine, for dem, ville ingen af dem kunne genkende hende. Efter en tur gennem autotunen tilsat en håndfuld elektroniske lyde er den fine sangfugl med de smukke tekster forvandlet til en Lady Gaga-klon, der er nøgen på sit cover. Øv.

Autotuningen og elektropoppen har for længst overtaget hitlisterne. ”Der produceres udelukkende dårlig popmusik i dag,” og ”musikken var bedre, da vi havde en joint i den ene hånd og en ung pige under den anden,” kunne man fristes til at sige. Men det er måske også løgn. Der produceres masser af fremragende musik i dag – måske endda bedre.

Jeg er nået til et punkt i mit sekstenårige liv, hvor jeg kan anbefale musik til min egen far. Med al respekt for ham og hans viden er det svært at opdage de indiebands, der huserer i ‘undergrundsmiljøet’ – et ‘undergrundsband’ kan dog ironisk nok sagtens spille i Store Vega.

Halvdelen har godt nok været en af P3′s Uundgåelige, men helt ærligt. Hvem har ikke det? Navne som The Vaccines, Gotye, Florence and The Machine og Sia er i mine øjne nogle dem, der kendetegner god musik i dag – ikke Medina, Burhan G eller Rasmus Seebach. Nu vil jeg ikke misforstås. Der jo begrænset hvem, der slår de gode drenge Paul Simon, Sting, The Doors og The Jayhawks.

Som du nok har regnet ud, findes der stadig mange unge (undertegnede er en del af denne gruppe), der stadig kan spotte autotunen og den mainstreammusik. Vi er dem, der hører Bob Dylan på vej til skole, Sting på vej hjem fra skole og The Rolling Stones på vej i byen. Dem, der ved, at ‘The Sound of Silence’ er en sang af Paul Simon. Dem, der kan høre forskel på Paul McCartney solo og så The Beatles. Vi foretrækker tekster som ”To die by your side is such a heavenly way to die” frem for ”Fuck hvor jeg dog synes, det er synd for dig”. Tæerne krummes, når én af ens bedste veninder siger: ”Ej, hvorfor hører du allerede sådan noget jule-sigøjnermusik?”, når man hører Bob Dylan. Den lader vi lige stå et øjeblik.

Der findes ikke mange af os – gid der gjorde. Men vi er der! Og vi skal nok beskytte den gode musik – selv om de andre unge ikke vil lege med os!

Amanda Bille Olsen

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top