70 i dag: John Cale

1 Comment

Det er blevet sagt om John Cale, at han er for intelligent til rock. I dag, hvor den walisiske multiinstrumentalist, sanger og producer fylder 70, kan han se tilbage på en produktion, der ikke kan rummes i de fire bogstaver, r-o-c-k.

Han var en mønsterbryder. Søn af en kulminearbejder og en skolelærer. Klassisk skolet i London drog han i 1963 til New York for at dygtiggøre sig på hovedinstrumentet, bratsch. Hans mentor var komponisten Aaron Copland. Her hang han ud med avantgarden og dannede Velvet Underground med Lou Reed – med den tyske Warhol-model, Nico, som sangerinde. Det er Cales klaver, der er en vital del af ‘Waiting for the man’ og ‘Sister Ray’ havde ikke været så skræmmende smuk uden hans orgel.

Reed smed Cale ud af bandet efter tre stormfulde, stofmisbrugende år, der jo skrev rockhistorie. Det samme har solisten Cale ikke gjort, men hans baggrund og tekniske dygtighed sikrer altid anmelderbevågenhed. Selv om få af hans plader rager op som Vintage Violence og Paris 1919 er ingen af dem uinteressante, men ofte lidt for distræte.

Hjemvendt til England i 1974 lavede han med Brian Eno en trilogi af plader, der gav han tilnavnet ’godfather of punk’. Det var dekonstruktivt, før nogen kaldte det dèt, men med nerve. Og sange med næsten mere mindeværdige titler end melodier – ’Fear is a man’s best friend’ for eksempel. (YouTube-link)

De senere år har Cale arbejdet med genreblandende suiter, ikke mindst ved koncerter. Samt samarbejdet med yngre indie-navne, fjernt fra alfarvej.

Med risiko for at støde hans dedikerede fans: Cales eftermæle vil alene være sikret for co-produktionen af debutpladen fra The Modern Lovers samt Nicos 1968-album, det spøgelsessmukke kølige The Marble Index.

Se meget mere om John Cale her.

GAFFA havde sidste år et godt interview med Cale.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar

    [...] senere og The Modern Lovers kultdebutplade fra 1973. Blot for at nævne nogle af de vigtigste. Som Torben er inde på, vil alene Cales rolle som producer sikre ham en plads i Rockens store [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top