85 day-o: Harry Belafonte

Kommentarer slået fra

Harry Belafontes sidste hitlisteplacering daterer sig til 1967, men betydningen af den nu 85-årige sanger, sangskriver og menneskerettighedsforkæmper kan ikke måles i antal solgte plader.

I en menneskealder har han været en af samvittighedens stemmer i USA. Ikke mindst over for magthavere som George W. Bush og udenrigsministre som Colin Powell og Condoleezza Rice. Hans kritik af det amerikanske engagement i Irak og Afghanistan har været ubønhørlig, ja, Powell og Rice har han sammenlignet med slaver, der kun fik lov at opholde sig i plantagens hovedbygning, fordi de logrede for deres herre. At han så offentligt har støttet Hugo Chavez siger noget om hans menneskelige fejlbarlighed.

Sagtmodighed har aldrig været en dyd for Harry Belafonte. Det har kompromisløshed til gengæld. Og det har givet kostet ham den karriere som skuespiller, der ellers var lagt op til, da den Harlem-fødte Harald George Belafonte jr. i 1954 brød lysende igennem i Otto Premingers filmmusical, Carmen Jones. Der blev hurtigt bud efter den flotte og elegante fyr med en musikalitet, der ikke kun sad i de slebne stemmebånd.

Belafonte ville ikke Hollywood så meget, som de ville ham. Han brød sig ikke om tidens stereotype casting af sorte, og overlod det til vennen, Sidney Poitier, at blive den første afroamerikanske førsteelsker, men vendte siden tilbage til lærredet med overbevisende mellemrum.

Til gengæld blev Belafontes silkesmidige baryton elsket verden over, da han på sin tredje lp, Calypso, i 1956 introducerede den genre for et hvidt publikum. Pladen lå 31 uger på den amerikanske hitlisteførsteplads, og ’Jamaica Farewell’ og ’Day-O’ (bedre kendt som ’Banana Boat Song) var verdensmusik, længe før vi kaldte det det. Herhjemme blev genren homogeniseret af Nina & Frederik, og vi er en del, der ikke kan høre den sidste sang uden at tænke på Fleksnes.

Belafonte vidste, hvad han sang om. Hans mor var jamaicaner og han havde tilbragt en del af sin barndom på den caraibiske ø, før han efter Anden Verdenskrig forsøgte sig som loungesanger. Mødet med de rytmiske rigdomme i Library of Congress’ pladesamling skulle dog udstikke hans musikalske kurs og bestemme hans politiske ståsted. Belafonte endte med at holde med dem, som Brecht kaldte ’de nederste’.

Sideløbende med en pladeproduktion, der indeholdt meget mere end calypso, blev Belafonte en af primus motorerne i den gryende borgerrettighedsbevægelse. Han blev ven med Martin Luther King, ja, støttede King og dennes familie økonomisk, og var medarrangør af den skelsættende march mod Washington i 1963, hvor et andet Amerika manifesterede sig, så der ikke var nogen vej tilbage. At han kunne høre græsset gro, havde han bevist året før, hvor af en tidens unge protestsangere pladedebuterede, som mundharpespiller, på Belafonte-pladen, ’Midnight special’. Hans navn var Bob Dylan.

I 1984, i en anden verden med andre dagsordener, men med samme bundlinje, var Belafonte aktiv i arbejdet med at få velgørenhedsprojektet, U.S.A. for Africa, og slagsangen ’We Are The World’ i vej.

Som et provinsielt p.s. på et liv, præget af udsyn og iver efter at sige fra og imod, kan nævnes, at danskerne for et par år siden kunne se en af hans svigerdøtre, danske Malena Belafonte, i ’Vild med dans’.

Denne omtale kan også læses i dagens printudgave af Politiken

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top