Ansagers McCartney

Kommentarer slået fra

Sangeren, produceren og sangskriveren Helge Engelbrecht har måske ikke flyttet sig langt fra sin barndomsby, Grindsted, men med afsæt i Ansager har han den sidste halve snes år udviklet en musik, der ikke skammer sig over at være lokal, men aldrig bliver det på den indskrænkede, provinsielle måde (som man i øvrigt også sagtens kan møde i storbyen).

Ja, da han i 2004 deltog ved Melodi Grand Prix, lød hans bidrag, ’Solens sang’, nærmest som verdensmusik (YouTube-link). Sangen blev nummer tre, og Engelbrecht er nået længst ud via grandprixet. Ti gange har han været med. Som kunstner og/eller komponist. I 1987 akkompagnerede han med sit daværende band, Fenders, Anne Cathrine Herdorf, da hun sang hans (og Jacob Jonias) ’En lille melodi’ til tops. Og helt ind i Giro 413-sjælen for at blive der.

Kender man kun den autodidakte guitarist og pianist fra tv-konkurrencerne i forgængelighed, kender man ham ikke. Han bør nævnes i samme åndedrag som Niels Hausgaard, Allan Olsen, Lars Lilholt og Johnny Madsen. Med et væld af plader har han åbenbaret sig som en lun, men ikke uskarp historiefortæller med øre for det ikke alt for fladtrådte refræn. Både The Beatles, The Band og Steen Steensen Blicher er inspirationskilder, når han synger om modersmål og fædreland uden at der krummes tæer. Tilsat et skvæt gospel, der ikke bare virker som et stilelement.

I dag fylder troubaduren og iværksætteren rundt, 60 år. Han er, som en del af os, nok blevet rundere med årene, men fysiognomien snyder lidt. Han er ikke uden kant(er).

Siden han og hustruen, Rie, i 1999 etablerede Musik Galleriet i Ansager, og gjorde det til et åbent musikværksted i stil med Levon Helms legendariske rambles i laden, har han flyttet fokus fra de dialektbundne sange til et givende samarbejde med Neighbours (med den gode sanger Tommy Rasmussen), som får unplugged-stilen til at give stød i hjertekulen. ’Rejsedage’ fra 2002 er et godt eksempel.

Helge Engelbrecht blev godt klædt på hjemmefra. Af faderen, som var velrenommeret købmand, lærte han sig ordholdenhed og sund forretningsfornuft. Og fra moderen, der som fortællerske stod på talefod med englene, fik han en kunstnerisk dimension. En af hendes bøger hedder Farvepalettens engletoner. Nok synger sønnen ikke som en engel, men han synger altid som sig selv. Og farverigt.

Så spil da, knejt hedder selvbiografien fra 2007. Knægten er blevet voksen, men spille, det gør han stadig. For Gud og hver mand (og kvinde).

Foto: Ukrediteret pr-foto, hentet fra fødselarens righoldige hjemmeside.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top