Ballonerne holdt luft

Kommentarer slået fra

I dagens Politiken skriver jeg om fødselaren Nena:

Paradoksalt nok har den ret nærliggende tyske pop og rock altid været et eksotisk fremmedelement her til lands. Nena er en af de få undtagelser, der bekræfter reglen. I dag fylder hun alias Gabriele Susanne Kerner 50, men hører man til de mange, der faldt for hendes gennembrudssingle ”99 Luftballons” i 1984, husker man hende stadig som cowboybukseklædt ’naboens datter’-skønhed med en stemme mellem forførelse og uskyld.

Syd for grænsen var hun slået igennem et par år inden med singlen ’Nur getraümt’ og hun blev lanceret som del af den såkaldte ’Neue Deutsche Welle’, i parløb med Nina Hagen, men det eneste, de to havde til fælles, var Ninas efternavn, som var navnet på Nenas fødeby. Sangen om balloner havde politiske undertoner. Den var inspireret af at Nena og hendes guitarist Carlo Karges havde været til en Stones-koncert i Berlin og der set dem slippe tusinder af balloner løs. Ligesom tankerne og drømmene kunne de svæve henover Muren.

Nenas sødmefyldte, men ikke så nyskabende poprock stod og faldt med hendes udstråling. Den var der til gengæld ikke noget i vejen med, men da 80’erne var forbi, var Nenas stampublikum blevet voksent, og hun selv blevet mor. Hun har i dag fire børn, og har udsendt børneplader, men stilistisk kom karrieren på noget af en slingrekurs. Hun vidste ikke, om hun skulle være hårdt optrukken rocker eller beatles-blød. Og hun tabte terræn på det tyske marked uden i øvrigt at miste sin popularitet, som hun bl.a. holdt ved lige ved at være tv-vært.

Nena markerede årtusindskiftet med sig selv i electronica-lignede regi på albummet ’Chokma’. Anmelderne kunne godt lide det. Publikum var mere tvivlende. Så greb hun og hendes pladeselskab til det ældste trick i bogen: Hun genopfandt sig selv i anledning af tyve-året for opsendelsen af de 99 balloner. Et live-album med hendes største træffere gik rent ind i 2002. Siden fulgte et dobbeltalbum med lutter nye sange, ’Willst du mit mir gehn,’ og foreløbig ser hendes karriere ikke ud til at tabe luft. I hvert fald ikke på det tyske marked, og det hører jo heller ikke til verdens mindste, skal vi danskere måske af og til mindes om.

Sammen med nogle venner stiftede Nena i 2007 Neue Schule Hamburg efter de såkaldte Sudbury-principper, hvor læring ikke er lærerstyret, og hvor elevdemokrati ikke kun er at bestemme kvaliteten af toiletpapiret. Reel medbestemmelse kræver medleven og giver motivation. Det har Nena selv demonstreret i sin karriere.

Ukrediteret pressefoto, hentet her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top