Bellevue

1 Comment

VARMEPLADE 2:

Gnags lod det gro, Sebastian sang om den beske smag af sort marcipan, mens Gasolin’ var ved at løbe tør for benzin, og så næsten uden varsel en ny danske stemme, Carsten Valentin Jørgensen, som red på radiobølgerne i sommeren 1977 med sangen »Bellevue«.

Den gik imod tidens politiske korrekthed ved ikke at handle om ret meget andet end at om sommeren er det fedt og ansvarsløst, og så alligevel ikke, for C.V. Jørgensen smører ikke sine Danmarksbilleder ind i beskyttelsesfaktor:

Sommersøndag
nationen holder fri
Nogen hører Arne Myggen
Selv hører jeg David Bowie

Solen skinner og
genbokonen flager
med Dannebrog
over et kaffebord med likør
og tørre kager

alt er så simpelt og såre godt
rul hende en joint
stik mig lidt pot …

CV’s kælent-sataniske og aldrig indladende stemme vender vrangen ud på idyllen, og et sted er der en generationsbombe, der tikker, tikker og tikker.

Også musikken var anderledes. Stilen var på det tidspunkt meget udansk. Musikerne kunne ikke forestille sig en verden uden Doobie Brothers og J.J. Cale og det døsigt-dovne swing lå godt for især guitaristen Ivan Sonne Horn, der har en af sine underspillede stjernestunder på en melodi, hvor også Erik Falks originale, spankulerende basgang giver en egen ’skynd-dig-langsom’ dynamik til firefjerdedels-shufflen, som trommeslageren Rene Wulff hele tiden udfordrer og holder igang på en og samme inciterende gang.

C.V. Jørgensen har skrevet andre sommerhits. Og på en led er såvel »Amor & Den Sidste Pil« og »Sæsonen Er Slut« nok mere fuldstændige sange, men det er »Bellevue«, jeg begynder at nynne, hver gang jeg ligger på ryggen og får tiden til at gå med at tælle, hvor lang tid, der går før den næste sky skygger for solen.

»Alt er så simpelt og såre godt …«

C.V. Jørgensen: Bellevue. 1977. Tid: 4.05

Videoen er Torben Skjødt Jensens frie 1992-gendigtning af sangen.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    Claus12. juli 2010 - 10:24

    Ja … det er et superflot nummer (videoen er hmm? Meget bemærkelsesværdig)… & fin kommentar…!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top