Ben Keith har sluppet pedalen

1 Comment

Ben Keith er død, 73 år gammel. I mandags mindedes Neil Young sin trofaste steel-guitarist, da han fra scenen i Winnipeg sagde, at “denne her er for Ben Keith. Hans ånd vil leve. Jorden har taget ham til sig.” Hvorefter bandet begyndte på ‘Old Man’.

Ben Keith blev introduceret for Young og rockpublikummet i 1971, da Youngs nye bassist Tim Drummond foreslog, at hans ven skulle komme forbi studiet i Nashville, hvor Young var i gang med at indspille sin senere storsælger, ‘Harvest’. Keith var, i modsætning til Young, absolut på hjemmebane i Nashville, hvor han spillede på studiemusikernes a-hold. Han var synonym med steelguitar i de fleste countryproduceres telefonbøger, og spillede bl.a. instrumentet på Patsy Clines klassiker ‘I Go To Pieces’. Men kunne også andet. En række soloplader blev det til, og han producerede Jewels debutalbum, ‘Pieces of you’, et af de bedst sælgende af slagsen i rockhistorien.

Keith huskede i Young-koncertfilmen ‘Heart of Gold’ selv sit første møde med Young sådan: “Jeg satte mit instrument op og gled lige som bare ind og begyndte at spille. Det varede fem sange, før Neil og jeg hilste på hinanden.” De fik siden indhentet det forsømte. 40 års samarbejde blev det. ‘Harvest’ og ‘Tonight’s The Night’ er fornemme eksempler på samarbejdet. Plus utallige job med Young (og dennes kone Pegi samt Levon Helm og talrige andre). Ikke mindst i Danmark. Senest den mindeværdige koncert i februar 2008.

Så vidt vides har de en overflod af harper i Himlen. Nu har de også en pedal steel guitar. Det er betryggende at vide, hvis man mod forventning skulle ende der.

Foto: Ben Keith i samspil med Rick Rosas og Neil Young i Madison Square Gardens 16.12 2008 (Paul Suwan/Flickr)

Mod strømmen mindes også Ben Keith. Her. Det samme gør CAPAC.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top