Bill Medley har ikke tabt følelsen

Kommentarer slået fra

DET ER EN skamreden anmelderkliche at tale om, at musik kan være som en katedral. Men i sangen ’You’ve Lost That Loving Feeling’ bliver klicheen til gåsehudsfremkaldende virkelighed den dag i dag, 45 år efter at The Righteous Brothers førte sangen til førstepladsen af hitlisterne i en tid, hvor The Beatles ellers havde patent på den position.

Alene starten, hvor duoens ene halvdel, Bill Medley, med sin rige, soulmættede baryton intonerer dramaet med ordene »you never close your eyes…« sikrede ’brødrene’ udødelighed. Sådan føles det, når kærligheden dør ud.

Bill Medley fylder i morgen 70 og er stadig aktiv, men af naturlige grunde langt fra på samme niveau som da han og den falsetstræbende tenor Bobby Hatfield var med til at definere genren ’blue-eyed soul’ og blev rollemodel for en trio som Walker Brothers og gav Tom Jones noget at tænke over.

Hatfield og Medley mødtes som high school clean cuts i 1962 på den sydcaliforniske klub-scene, og vakte mild undren og tøvende begejstring blandt den sorte del af publikum, fordi den gospel-opflaskede Bill Medley faktisk lød som Ray Charles. De fik et stort, lokalt hit med ’Little Latin Lupe Lu’, som Phil Spector hørte, da han var kapelmester ved et show, hvor de optrådte. Spector hørte i dem to stemmer, der kunne forny den ’wall of sound,’ han havde opbygget omkring pigegrupper som The Crystals og The Ronettes.

Han fik prompte Barry Mann og Cynthia Weil til at skrive en sang, eller rettere en symfonisk poparie. Indspilningen satte en ny standard for pladeproduktion – og inspirerede Beach Boys til at sige farvel til surfmusikken og gav siden Paul Simon inspiration til ’Bridge Over Troubled Water’.

’You’ve Lost That Loving Feeling’ og dens efterfølgere, ’Unchained Melodi,’ – ledemotiv i filmen ’Ghost – ’Ebb Tide’ og ’Soul And Inspiration’ er for popmusikken, hvad Jørn Utzons operahus i Sydney er for arkitekturen.

I 1968 VAR det ovre. The Righteous Brothers, som først i 70’erne lod det tilbagestrøgne look vokse sig hippielangt, måtte se sig overhalet af en tid, hvor det ikke var nok at synge følelsesfuldt. Man skulle også helst være imod noget. Medley forsøgte en solokarriere – en sigende singletitel var ’I Can’t Make It Alone’ – mens Hatfield fortsatte med en ny ’broder’.

Det lå i kortene, at en genforening ville være godt for forretningen. Og i 1974 fik Medley og Hatfield et pænt comeback med ’Rock And Roll Heaven’, en lidt for slubrende, sentimental sang om forne tiders rockidoler. En status, de nu selv havde fået og som gav dem peanutbutter på brødet den næste snes år. Men ikke mange kunstneriske chancer og udfordringer.

Bobby Hatfield døde i 2003, få måneder efter at duoen var blevet indlemmet i rockens Hall of Fame – Billy Joel holdt, meget passende, talen. Medley genoptog solist-virket. Han udsendte i 2007 albummet ’Damn Near Rigtheous’, hvor han, med bistand fra Brian Wilson og Phil Everly, uden at vælte verden bekræfter, hvad vi hørte dengang – at man ikke behøver være bleg, bare fordi man er hvid.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top