Cher hitter som sigøjner

Kommentarer slået fra

I denne uge for 40 år siden påbegyndte Cher den første af to uger på toppen af Billboards Hot 100 med sangen ‘Gypsys, Tramps & Thieves’. Hun var sulten efter både anerkendelse og/eller bare opmærksomhed (som man kan se på ovenstående pressebillede). Det var ved at være længe siden hun sammen med Sonny Bono havde leget luksushippier, og hendes seneste anselige solohit var ‘Bang Bang’ i 1966. Til gengæld havde Bono og hende etableret sig med deres egne tv-shows.

Hendes næsten-nabo i Bel Air, Los Angeles, produceren Snuff Garrett, gav hende et nyt kommercielt liv på Kapp Records. Snuff ledte efter en sang med samme fortællende kvaliteter som ‘Son of a preacher man’. Sangskriveren Bob Stone kom med en sang, han kaldte ‘Gypsys and White Trash’. Det ville aldrig gå i Syden, tænkte Snuff og fik den omskrevet i en fart, men beholdt alle ‘preacher man’-ingredienserne – travellin’ show, Doctor Feelgood, gospel, Memphis og andre stikord.

Allmusic.com giver en god skildring af, hvor tæt sangen og Cher faktisk blev lagt op ad Dusty Springfield. Læs her.

Singlen udsendtes i september og var otte uger om at komme til tops. I konkurrence med Isaac Hayes tema til filmen Shaft og ‘Maggie May’ samt Lennons ‘Imagine’. Og The Osmonds!

De to minutter og 36 sekunder og den måde, Cher udfyldte dem på, blev hendes adgangskort til nogle lukrative, men kunstnerisk drænende år i Las Vegas og en rosværdig karriere som skuespiller.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top