Da Elvis tændte op igen

4 Comments

I disse dage for 50 år siden var Elvis Presley i fuld gang med at tilbageerobre rock ‘n’ roll-troværdigheden efter at have fået alverdens husmødre til at hulke med på ‘It’s Now Or Never’. Singlen ‘His Latest Flame/Little Sister’ var i gang med sin tredje uge øverst på den britiske hitliste, og begge sange var også i Top 10 i USA.

‘His Latest Flame’, eller som den retteligt hedder ‘(Marie’s The Name of) His Latest Flame’, er skrevet af Mort Shuman med tekst af Doc Pomus. Rytmen er lånt – eller hvad man nu skal kalde det – fra Bo Diddley, og det er en ren tilståelsessag fra komponistens side.

Sangen fortæller en cowboyklassisk historie (YouTube-link):

A very old friend came by today
‘Cause he was telling everyone in town
Of the love that he just found
And Marie’s the name of his latest flame

(…)

Though I smiled the tears inside were a-burning
I wished him luck and then he said goodbye
He was gone but still his words kept returning
What else was there for me to do but cry

Would you believe that yesterday
This girl was in my arms and swore to me
She’d be mine eternally
And Marie’s the name of his latest flame 

Og Elvis er i storform som historiefortæller; æggende, swingende og alt i alt en afspejling af en indspilningssession, som formede sig som et rent party, skal man tro Ernst Mikael Jørgensens bog Elvis Presley: A life in music. Og det skal man!

Faktisk var musikere og Elvis så glade for den sang og dens lillesøster (med Hank Garlands fine leadguitar), at de efter at have færdigindspillet dem, blev i studiet for at høre resultatet igen og igen til halvotte næste morgen.

Undervejs ringede de Shuman op for at høre ham, hvordan han havde skabt den helt specielle lyd på den demoversion, de gik ud fra. Det kunne han ikke lige sige, men han fortalte senere, at det var den eneste gang han havde nogen form for direkte kontakt, ikke med Elvis, men folkene i den kgl. inderkreds.

Og her taler vi om en mand, der skrev Elvis-klassikere som ‘Surrender’, ‘Suspicion’, ‘A Mess Of Blues’ og ‘Night Rider’.

Sangen var oprindeligt blevet indspillet af Del Shannon (YouTube-link), som havde udsendt den samme sommer på albummet Runaway. Det var der ikke mange, der huskede, da Elvis fyrede op under sangen.

PS: Mort Shuman har senere fortalt, at grunden til, at pigen hedder Marie, er, at det ville have lydt mærkeligt med Carol.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

4 Comments

 1. comment-avatar
  Thomas Rockwell30. november 2011 - 09:39

  Hej Torben,

  Godt indlæg.

  Jeg fandt en “Little Sister” session på Utube, hvor man kan følge Elvis’ og musikernes arbejdsproces- lynhurtig og sikker -

  Og teksten – ja, den ville idag nok blive dømt som småpædofil med linjer som:

  …But you’ve been a-growin’ and baby it’s been showin’
  from your head down to your toes…

  Motivet er jo Deep-South klassisk og genfindes f.eks i “Shake Rattle and Roll”, hvor Elvis
  synger:

  I’m like a one eyed cat
  peepin’ in a sea-food store//

  I can’t look at you ‘ cause you ain’t no child no more

  Og sådan er der jo så meget…..

 2. comment-avatar
  Klaus30. november 2011 - 15:19

  The Colonel’s kone hed vist Marie…

 3. comment-avatar
  Torben Bille30. november 2011 - 15:44

  @Klaus: Ja, men det tænkte hverken Pomus eller Shuman på. De havde jo inden afsat nummeret til Del Shannon.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top