Da rebellen blev stueren

Kommentarer slået fra

I dagens udgave af Politiken skriver jeg om manden, der skrev fem af Elvis Presleys hitlistetoppere. Her en lidt længere udgave:

Elvis Presley skrev ikke en tone selv. Det havde han folk til. En af de mest succesrige var Aaron Schroeder, der nu er død, 83 år. Sammen med diverse medforfattere stod han bag fem af Presleys største hits, ”A big hunk of love”, ”Good luck charm”, ”I got stung”, ”Stuck on you” og ikke mindst ”It’s now or never”.

Schroeder tilhørte sidst i 50’erne den flittige flok af håbefulde hustlende sangskrivere, der på daglejerbasis skrev for Presleys musikforlag Hill & Range, som tog sig rigeligt betalt for at give dem mulighed for at få afsat sange til popkongen. Præmissen var, at de gav forlaget en del af deres royaltyindtægter, ud over de penge forlaget i øvrigt skulle have. Sagde man nej, sagde man også nej til at blive kgl. sangleverandør, så det gjaldt om at stå sig godt med forlagets sangpusher, nyligt afdøde Freddy Bienstock, men det er en myte at Elvis ikke selv havde noget at skulle have sagt.

Bortset fra filmene, som jo skulle fyldes med musik, afgjorde Elvis og hans veludviklede instinkt selv, hvad han ville indspille. Det lykkedes Schroeder at få afsat i alt 17 sange til Kongen, ikke alle lige kongelige, men de fem nævnte skinner stadig som de popperler, de hver for sig er.

Schroeder, som var af østrigsk afstamning ligesom folkene bag musikforlaget, havde med ”Stuck on you” givet Presley hans første hit efter soldatertiden i 1960, og var derfor blandt de fem forfattere, der i en slags udbud blev bedt om at lave ny engelsk tekst til en operetteklingende, neopolitansk ballade, som Presley havde hørt som værnepligtig i Vesttyskland og var blevet så begejstret over som Elvis nu kunne blive over smægtende sentimentalitet. Og det var ikke så lidt.

”O sole mio” var tidligere indspillet på engelsk, men Elvis ville have sin helt egen version. Schroeder vandt med sin makker Wally Gold udbudsrunden. Teksten tog dem en halv time at skrue sammen, og sangen har til dato solgt tyve millioner eksemplarer. Den redifinerede Elvis. Fra hoftevridende rebel til svigermors drøm. Hans rockelskende fans var målløse. Resten af verden tog ham til sig i et favntag, som endte med at blive hans død.

Succesen gav Schroeder mulighed for at starte som producer og pladeselskabsejer. Vist ikke altid af den helt pletfrie slags, men han ”opdagede” en sanger som Gene Pitney og skrev temaet til den første Scoopy Doo-tegnefilm.

Sent i livet hjemsøgte ”It’s now or never” ham på en uventet måde. Musikforlaget tog det i sin tid for givet, at ”O sole mio” var en såkaldt traditional, altså en ophavsretfri melodi. Det faldt der i 2002 dom for, at den ikke er, så de italienske arvinger til komponisten er sikret afgifter frem til 2042. Der vil nok noget længere være penge i banken til efterkommerne af Aaron Schroeder, som lagde nogle af de største og mest langtidsholdbare guldæg i Elvis-industrien.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top