Da rock blev barock

3 Comments

Hvad man kan få for en tier, spurgte Shubberne? Og hvad man kan få for 75 kr.? Meget mere end pis og papir. Nu om dage er de ikke-kurante cd’er jo faldet så meget i pris, at man kvier sig ved at købe dem, fordi man derved godkender den devaluering af kunsten, som prispolitikken også er udtryk for, men da jeg for 75 kr. fandt en cd med Left Banke, slog jeg til.

Gruppen havde respektable hitlisteplaceringer (især i USA) i 1966-68 og sang som psykedeliske engle på sange som ‘Pretty Ballerina’, ‘Desiree’ og ikke mindst ‘Walk Away, Renee’. Se eller gense den her.

Left Banke kunne minde om både The Association og de mere folkprægede The Cyrkle, men havde flere musikalske ambitioner. Deres udsøgte brug af spinetlignende keyboards gjorde det rimeligt at kalde dem et barock-band, men i virkeligheden gjorde den etikette dem mere skade end gavn. Anført af den vist nok ret diktatoriske komponist Michael Brown var Left Banke faktisk lidt til en side, selv om de færdedes på musikkens hovedvej.

Arrangementerne var intelligente i Brian Wilson-klassen og de sang som sagt himmelstræbende smukt. At de så opførte sig som djævle over for hinanden, viser bare at de var mere til rock end barok.

Helt mærkeligt, men også et tegn på den melodiske substans, var det at så hvidt orkester faktisk oplevede, at et så sort ensemble som Four Tops fik et kæmpehit med netop ‘Walk Away Renee.”

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

  1. comment-avatar
    capac19. august 2010 - 09:14

    Oven i købet et godt fund, da gruppens plader er svære at få fingre i.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top