Dansk rocks første seje Sanne

8 Comments

Der var engang sidst i 70’erne, hvor det var sexet og hipt at være venstreorienteret. Ingen var mere sexede og hippe i kassebukser og batikfarvet t-shirt end Sanne Brüel og hendes tvillingesøster Rebecca, når de som frontfigurer i Jomfru Ane Band både advarede mod plutonium og sang ‘Rock me, baby’, en sang om ikke at lade andre bestemme, hvad der skal ske i dit liv. Det var underholdning med tryk seksten på de sidste to stavelser af ordet.

I går døde Sanne Brüel, 59 år gammel, efter længere tids kamp mod kræft. Og efter et liv, hvor hun selv har bestemt. Og tog de knubs, det medførte. Uden at kny og med en egen ramsaltet, selvironisk humor. En rejekælling med et hippiehjerte af guld.

Det med musikaliteten virkede for hende og søsteren lige så skæbnebestemt som at lære at gå. Forældrene var nemlig Birgit og Max Brüel, begge jazzelegantiers i 50’erne.

Som uprøvet og nysgerrig medvirkede Sanne sammen med Rebecca i 1972 i den danske opsætning af musicalen Jesus Christ Superstar. Det job gav dem kontakter i det danske beatmiljø, og samme år lagde de distinkte korstemmer på sangen ‘På en sommerdag’ med en ny dansk gruppe ved navn Gasolin’. Det gav senere samme tjans hos navne som Gnags, C.V. Jørgensen og Sanne Salomonsen.

Tvillingerne var begge i en håndfuld arbejdsomme år tilknyttet det dengang toneangivende og alternative Jomfru Ane Teater i Aalborg. Her medvirker de som skuespillere og sangere i stykker som En arbejdsgivers begravelse, Stormfulde højder og Rød Ålborg. og begynder at skrive sange sammen – og i samarbejde med tekstforfatteren Claus Flygare. Målt med nutidens alen noget firkantede, men i hvert fald ret slagkraftige og nyskabende i den forstand, at man uhæmmet brugte popskabeloner. Noget, der ellers var adgang forbudt på en meget hellig venstrefront.

Forestillinger som Atomslagstykket, Forår i Danmark og Kraft knuse mig – nej førte til en decideret etablering af Jomfru Ane Band, som albumdebuterede i 1977. Det er den med brødrister-omslaget og ‘Plutonium’. Succesen varede et lille stykke ind i 80’erne, hvor scenen blev overtaget af en anden slags popmusik. Jomfru Ane Bands bedste er samlet på opsamlingen Hej igen, en værdig gravsten over Sanne Brüels virke som rocksanger.

Hun skruede ned for rampelyset, arbejdede en del som korsanger og i bandet Tyfoon med samleversken Vibe Robinson blev det til et enkelt album og derefter forskellige konstellationer i forskellige genrer, bl.a. Jolie Filles med cajun-toner.

Brüel skrev filmmusik, bl.a. til DR-serien Krigsdøtre i 1981. Og til Li Vilstrups børnefilm Negerkys og labre larver fra 1987. Hun medvirkede også i Anne Linnet og Sanne Salomonsen-musicalen Krig og kærlighed.

I perioder virkede hun musiklærer på Ryslinge Højskole, nåede at lægge stemme til figuren Kaja i julekalenderen Jullerup Færgeby og fik en kunstnerisk sen genopblomstring, da hun 1995 satte toner til Tove Ditlevsen-digte på albummet Den hemmelige rude.

Sanne Brüel er mor til sangeren Kaya Brüel. I 2006 bistod hun som korsanger og sparringspartner datteren med Halfdan Rasmussen-pladen Jeg fandt en sang på vejen. Musikken var skrevet af Kayas oldefar, Axel Brüel. En af sangene er ‘Noget om en pige med musik i’. Indledningslinjerne handler ikke om Sanne Brüel, men det kunne de godt have gjort:

»Hendes hjerte var en tromme/hendes mund en klarinet/hendes barm to flotte pauker/hendes bag et paukesæt”.

Foto: Christina Voigt

Denne nekrolog kan i en kortere udgave læses i dagens papirudgave af Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

8 Comments

  1. comment-avatar
    Johanna Brüel18. juni 2011 - 10:01

    Tak for de smukke ord om Sanne! Må hun hvile i fred.

    Æret være hendes minde!

  2. comment-avatar
    B.O Hansen18. juni 2011 - 10:37

    Jeg har hørt ‘Den første gang’ hundredevis af gange, og jeg bliver rørt hver eneste gang.

    Balladen lå på et album fyldt med bragende rock, og så kom den udelukkende med Sannes klaver, stemme og kor i baggrunden.

    “her begynder første vers af kærlighedens sang”

    Hvil i fred, Sanne.

  3. comment-avatar
    Maj Olika19. juni 2011 - 16:22

    Mange tak for de smukke ord, Torben Bille!

  4. comment-avatar
    Susanne Fick20. juni 2011 - 13:16

    Tak for den flotte nekrolog. Sanne vil altid være i mit hjerte. En ny stjerne er tændt på himlen.

  5. comment-avatar
    Sanne Cecilie Parkhøi20. juni 2011 - 13:49

    Tak for smuk nekrolog Torben Bille.
    Tak for alt, Sanne min skat !
    Elsket og savnet <3 <3 <3

  6. comment-avatar
    Søren Dahl21. juni 2011 - 10:11

    Jeg har tit stået i første række og danset til jeres kanon fede musik, sunget med på alle jeres sange, set med mine øjne, var i/du mine Gasolin. Knus på din vej.

  7. comment-avatar
    Susanne Laursen21. juni 2011 - 19:06

    Jeg husker Sanne og hendes søster, da de gik på Holte Gymnasium og altid sad i skolegården og spillede guitar. Skønt. Så sent som for et år siden optrådte en 9. klasse, jeg havde, med “Plutonium” for hele skolen. En sidste hilsen herfra.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top