Den moderne Makeba

Kommentarer slået fra

DET VAR HELT på sin plads, at Angelique Kijo ved åbningskoncerten var med til at sparke VM i Sydafrika i gang. Kynikere kunne indvende, at der var noget charterkulørt, jubeloptimistisk over hendes optræden. Vi andre så farverigdom, stolthed og fremtidstro udfolde sig, da hun lovsang det forenende i Afrikas mangfoldighed, levendegjort af hende selv som en moderne udgave af den Miriam Makeba, hvis sange hun som teenager blev populær på at synge hjemme i Benin.

Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kango Manta Zogbin Kidjo står der på sangeren og sangskriverens dåbsattest. Den blev udstedt i dag for 50 år siden i Cotonou, den største by i det smalle land, klemt inde mellem Togo og Nigeria. Kulturelt er Benin en smeltedigel. Lige som mange andre afrikanske stater. Og det kan høres i Kidjos musik, der omfavner og inklinerer for James Brown, Jimi Hendrix, zouk og makossa, rumba fra Zaire, samba, salsa, gospel, jazz og den dansante electropop, der står godt til både sololie og Ibiza.

Men hun ender aldrig med at lyde som en turistreklame. Hun accepterer ingen grænser, og demonstrerer det selv ved at mestre fire sprog, fon, fransk, yoruba og engelsk, ligesom hun kan synge på spansk.

I 1983 SÅ det politisk så broget ud i Benin, at hun fortrak til Paris. Der fandt hun sin mand, bassisten og komponisten Jean Hébrail, og kom med i fusionsbandet Pili Pili. Tre albums senere var det tid til en solodebut, som blev hørt af Chris Blackwell, manden, der introducerede vestlige pladekøbere for Bob Marley og Jimmy Cliff. På ’Logozo’ fra 1991 medvirkede stjerner som Branford Marsalis. Det blev fulgt op af ’Ayé’ og ’Fifa’, hvor Carlos Santana spillede med. Senere plader har vekslet mellem at udforske nye områder som brasiliansk musik (’Black Ivory Soul’) og hælde nyt vand på gamle afrikanske rødder (’Fifa’ og dette års ’Oÿö’), suppleret med et utrættelig turneliv. Noget, der for Kidjo ikke ’bare’ handler om at optræde, men om at knytte kontakter. Hun er en eminent netværker, fordi hun er så modtagelig for ind- og udtryk og så lidt fordomsfuld.

Det hidtil mest fuldbragte eksempel er 2007-albummet ’Djin Djin’. Produceret af Bowie-produceren Tony Visconti synger hun med Alicia Keys, Peter Gabriel, Ziggy Marley og kaster sig ud i Ravels Bolero og synger Stones-sangen ’Gimme Shelter’ med Joss Stone uden at man et øjeblik er i tvivl om, at dette er hendes show. Hun har bare overskud til at træde et skridt tilbage for at give andre plads. Det er en ret enestående plade. Af en ret enestående kunstner, som midt i travlheden med at lave musikalsk hverdag om til fest selvfølgelig også har tid til at skynde sig langsomt.

HUN SPONSORERER videreuddannelse for udvalgte afrikanske piger, agerer som UNICEF’s Goodwill-ambassadør, indspiller sange, hvor indtægterne fra downloads går til stivkrampevaccinationer af mødre eller gravide samt fungerer som frontfigur for en række andre projekter, der bl.a. skal fremme ligestillingen i Afrika.

Hvis det ikke var fordi, jeg risikerede at blive irettesat af et nedgørende elevatorblik fra hende, kunne jeg fristes til at udbryde: »Hvor er du dejlig, Angelique!«

Illustration: Udsnit af omslaget til albummet Oyaya, 2004.

Se mere på www.kidjo.com

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top