Den sidste Ramone rammer de tres

Kommentarer slået fra

 

En af medarbejderne på Jimi Hendrix-albummet, Band of Gypsys, var assisterende lydtekniker, Thomas Erdelyi. Han gik ikke over i rockhistorien på samme måde som Hendrix, men da han tog kunstnernavnet Tommy Ramone var han fra 1974 med til at befæste The Ramones’ ry som den arketypiske punkgruppe.

Tommy Ramone, som fylder 60 i dag, er født i Forest Hills af jødiske, ungarske forældre, som i Budapest undslap holocaust ved at få blive gemt af naboerne. Han hed egentlig Erdélyi Tamás, og begyndte som teenager at garagerocke med John Cummings. Cummings skulle senere kalde sig Johnny Ramone, og Erdelyi var udset til at være manager for bandet. Han endte i stedet bag trommerne, fordi den oprindelige trommeslager blev forsanger, da denne ikke havde kræfter til at holde takten i sange, der forsøgte at sætte hastighedsrekorder, både i tempo og længde. To minutter var længe i Ramones-universet.

Samtidig brugte bandet Tommys erfaringer fra arbejdet i Record Plant-studierne. Han var co-producer på fire, stilskabende plader, inden han i 1978 blev afløst af Mark Ramone, men vendte siden tilbage som producer. Ligesom han bl.a. har produceret de mere melodiske Replacements.

Han har ingen planer om igen at spille punk. Af naturlige årsager – han er sidste overlevende, originalmedlem af The Ramones. Nu om dage hygger han sig med bluegrass i duoen Uncle Monk. Det opskruede tempo og ditto lydniveau er erstattet af banjo og dobro, men han ser ikke den store forskel: »Punk og ’old time music’ er begge hjemmebryggede i modsætning til skolede, de besidder samme jordbundne energi og der er egen coolness i den gammeldags musik, som også findes i alternativ musik,« siger han på Uncle Monks hjemmeside.

Foto lånt herfra

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top