En ordentlig bamse er død

6 Comments

Nu er der tomt på Vimmersvej. Med Flemming Bamse Jørgensens pludselige død, 63 år gammel, nytårsnat af et hjertestop, har dansk populærmusik mistet en af sine lettest genkendelige stemmer og figurer. Lige så markant som både Peter Belli og Kim Larsen. Og halballerne bliver aldrig de samme uden Bamse og hans venner.

Bamse slog igennem i 1975 som bredstribet, kolonihavehyggende ekshippie med sangen om hende, der rendte rundt med numsen bar. Han har selv sagt, at han som en af de få i den genre overlevede Dansktoppens nedlæggelse. Og i mange år var hver ny plade med Bamses Venner en balancegang mellem genuin forsamlingshus-folkelighed og så en ærkedansk rock-stil, der skyldte amerikanske forbilleder som ikke mindst Bob Seger en del. For nu at sige det pænt.

Og sprogligt var hans undersættelser af amerikanske hits på højde med Shu-bi-dua. Dog med en udpræget svaghed for det karlekammerlumre. F.eks. blev Creedence-sangen ’Bad Moon Rising’ i hans mund til ’Jeg så en slemmer dreng med rejsning’. Men han gav også nyt liv til Easybeats-klassikeren ’Friday On My Mind’, som blev til ’Fredag I Mit Blod’. Og han fordanskede Elvis Costello.

Bamse voksede op til tonerne fra Rolling Stones og Animals, røg sig skæv til de intellektuelle Procol Harum i anlægget foran rådhuset i hjembyen Århus, og begyndte at tage elbasspillet alvorligt efter at have forsøgt sig i 50’erne på trompeten. Mødet med Elvis fik ham til at blæse på trompeten.

Bamses pigtrådsorkester hed først Les Marques, siden Lee Perkings. Bassisten blev forsanger, fordi sangeren ikke måtte rejse så langt som til Hamburg og klubben Top Ten for sin kone. Det var på disse job, Bamse grundlagde respekten for musikken som håndværk og levebrød. Det var her, han lærte at spille fem gange tre kvarter pr. aften for et stadig mere fadølsdumt publikum.

I 1969 blev Flemming Bamse Jørgensen både uddannet som smed og indkaldt som soldat. Han kom i tambourkorpset. Et par år senere bekostede han selv indspilningen af singlen ’Blodtud’. Den blev i 1975 fulgt op af debutalbummet ’Bamses Venner’ med kommende evergreens som ’Vimmersvej’ og ’Jeg har kun tre tænder’. Siden er fulgt mere end 25 plader. Ikke alle lige nødvendige. Bamses Venner var også en levevej, og man bliver træt af det højt belagte hele tiden, selv om Bamse helt oplagt hele livet kæmpede med vægten og sukkersygen.

Han kæmpede også for at blive taget alvorlig af rockpublikummet. Han ville ikke kun blive husket som 80’ernes Gustav Winckler. Derfor begyndte han sideløbende med hverdagen i Bamses Venner at udsende soloplader.

De viser ham hvilende i sig selv som en slags poppens ældre statsmand, fuld af værdighed, varme og den vemod, der altid har klædt hans stemme. Bamse var ingen kylling. Især 1999-albummet Stand By Me, produceret af Jan Sivertsen, står markant som et vellykket forsøg på at croone sig ud af forsamlingshusforudsigeligheden.

I ledsagehæftet til cd’en fortæller Bamse, at sangene er valgt med hjertet. Det kan høres, men alligevel kunne man have ønsket sig et endnu dristigere valg. Duetten med Trine Rein på Cindy Laupers ‘Time After Time’ lyder lidt for formaliseret, og sange som ‘Sometimes When We Touch’ og ‘I’ll Never Get Over You’ lyder lidt for meget som et forsøg på at gøre ham til en kvindelig Jette Torp. Men, men, men … at synge sig ind på ‘Wind Beneath The Wings’, så man glemmer originalen og 117 cocktail-lounge-kopier siger alt om, hvor meget han investerer af sig selv her.

Han udfordrer den konstante risiko og faldlem ved disse sange, som er blevet så bedøvende kendte – mange af dem er gået over i udødeligheden som elevatormusik og underlægning til deodorantreklamer og charterpassagersnak.

Bamse tager sikkerhedsbæltet af, og redder ikke så få af sangene. For helvede, hvor er det en fornøjelse at høre hans orgel-løse udlægning af  ‘A Whiter Shade Of Pale’ i telepatisk dialog med Kontra Kvartetten! Bamse synger som om han ved, hvad den sang handler om. Han giver mystikken nyt liv.

Hans seneste album bærer titlen Tæt På. Det kom han på de fleste, men der var aldrig noget leflende over ham. Han var både ydmyg og vidende om sit eget værd.

Senest stiftede Danmark bekendtskab med den musikalske og menneskelige varme, som altid har gjort Bamse til kollegaernes kollega. Det skete, da han ledede sit kor til sejr i All Stars-konkurrencen i 2009.

Udover den stemme, der forekommer så udødelig og dansk som rugbrød, sommerpiger, Dannebrog og det fodboldspil (og klubben AGF), der havde hans hjerte, vil Flemming Bamse Jørgensen blive husket som den, der gjorde alt for at få jerntæppet mellem finkultur og folkelighed til at ruste.

Se også Jyllands-Postens Uffe Christensens nekrolog med link til fin portrætartikel af Poul Blak.

Erik Jensen rister også en rune i Politiken.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

6 Comments

  1. comment-avatar
    alice rohr1. januar 2011 - 13:18

    Jeg har faktisk altid drømt om – i hvertfald for mange år siden – at opleve Bamse til et halbal. Men det tætteste jeg kom på, var ved Randers Festuge forrige år, hvor jeg var taget med gemalen, som ville opleve tysk Kraftwerk på Værket. Jeg ville gerne opleve Randers og tog med. Men Bamse sang i teltet ved fjorden, hvor vores Bed&Breakfast også var, så jeg sad med min rødvin på altanen og var med på en gratis koncert. Den var forbløffende god og alsidig – meget mere rock end forsamlingshus. Godnat Bamse – du var stor!

  2. comment-avatar
    Troels Frøkjær1. januar 2011 - 14:06

    Tak for en fin, respekt- & indsigsfuld artikel om en af Danmarks største sangstemmer, Torben. Bamse var en stor stemme og et fint menneske. Så trist at han ikke er her mere. Ære være Bamses minde!

  3. comment-avatar
    carsten linde1. januar 2011 - 15:42

    Første gang, hvor jeg pludselig så og hørte noget stort i Flemming B. Jørgensen var, da han i 1985 – backet op af Henning Stærk Band – sang sig ind i rockfolkets ( og dermed også mit )hjerter i forbindelse med hans optræden ved Rock For Afrika. Sidenhen har jeg kun haft repsekt for den mand. Jeg var så heldig at få lov til at anmelde Flemming Jørgensen som solist, kun ledsaget af et klaver på Fredericia Teater i 2008.
    Det var en rystende smuk og gribende oplevelse..

  4. comment-avatar
    arne schiøtt3. januar 2011 - 20:13

    bamses største force var nok, at han henvendte sig til flere kategorier af musikelskere. forstået på den måde, at en flok “fans” nok har vidt forskellige musiksamlinger, men lige når det gælder ham, så er man enige!
    jeg har mødt bamse og familien uden for musiksammenhæng. de kan nok ikke huske mig, men jeg glemmere aldrig dem og den varme de sammen besad. må bamses minde leve, og familien finde takten fremover, trods det store tab!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top