Fra Four Jacks til Jesus

2 Comments

Da John Mogensen sang ’To mennesker på en strand’ havde han for længst forladt Four Jacks, men faktisk startede de med at to mennesker tilfældigt mødtes på en strand. På Bornholm. Otto Brandenburg sad og klimprede på en guitar. Poul Rudi gik forbi i sandet. De begyndte at optræde som Poul & Otto på øens badehoteller, og da de vendte hjem til København senere den sommer, var de sammen med Mogensen i 1956 med til at danne The Four Jacks, den største danske popsucces i årene før pigtråden begyndte at rive i øregangene.

I dag fylder Poul Rudi 80. Dagen fejres i Californien, hvor han har boet, siden han emigrerede i 1973. Rudi voksede med sine forældre og tre søskende op i en toværelsers på Nørrebro som Poul Rydiander Jensen.

Han var vild med Caruso, men fandt sit rette stemmeleje og et nyt idol i Nat King Cole. Rudi blev ikke forsanger i Four Jacks, men hans gehør og timing var uvurderlig for den polerede, men smidige lyd, der blev kvartettens varemærke indtil efteråret 1963. Brandenburg var for længst gået sine egne veje. Nu gjorde Bent Werther det samme og siden John Mogensen, som ikke delte Rudis ambitioner om at satse på udlandet. Gruppens dødskamp varede to-tre år, men den lever stadig som et lydspor fra en helt anden musikkultur, hvor elektricitet kun blev brugt til at få lamper til at lyse.

Bagsiden af Four Jacks var den hverdagsalkoholisme, som prægede showbiz dengang, hvor vand var noget, man vaskede hænder i. Der blev drukket igennem i den gruppe – og tre af medlemmerne endte med at dø af det.

Efter succes i den nye dansktopgenre, hvor Rudi sang duet med Birgit Lystager og viste vokalt potentiale med en fordanskning af Engelbert Humperdincks ’The Last Waltz’, fulgte han sin kollega James Rasmussens eksempel og flyttede til USA, men lod ikke sin smag for øl blive hjemme. Hans medfødte foretagsomhed var til god gavn over there, hvor han bl.a. arbejdede i investeringsbranchen i San Diego-området. En skilsmisse sendte ham til tælling, men da det så mest bundløst og øllet ud, fik han en religiøs vækkelse, der har vist sig varig: »Guds kærlighed omfavnede mig totalt,« har han fortalt Aalborg Kristne TV.

Siden har Poul Rudi udgivet et par gospelplader i Californien, landet, hvor det ikke så tit lader sig gøre »at slentre gennem regn.«

Illustration: Ukrediteret foto fra Jørgen de Mylius og Claus Hagen Petersens anbefalelsesværdige 4-cd compilation Four Jacks Samlede Udgivelser 1957-64. Rudi er den høje, Ib Mossin-agtige fyr til venstre.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    Holger Rønnow12. juli 2010 - 15:01

    Hvordan kan man sætte et (tilmed dårligt)foto af James Rasmussen i Politiken Søndag ved omtalen af Poul Rudi’s 80 års fødselsdag????
    Det er vel en bommert af karat!!!!
    Er der ingen, der læser korrektur mere, før man sender tingene i trykken????

    Holger Rønnow

  2. comment-avatar
    Torben Bille16. juli 2010 - 23:13

    Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg laver ikke avisen. Men heldigt er det da ikke!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top