Han gemte The Beatles i hvidt

1 Comment

Den britiske popart-kunstner par excellence, Richard Hamilton, meldes død, 89 år. Uanset sine øvrige meritter må Hamilton finde sig i at være bredest kendt som skaberen af omslaget til The Beatles, albummet, der gik over i historien som The White Album. Lp’en udsendtes 22. november 1968.

Hvor forgængeren, Sgt. Pepper, havde været indpakket i et psykedelisk inspireret farveorgie, der allerede virkede en smule forældet, var omslaget til The Beatles som bekendt hvidt og kun hvidt, gruppenavnet var relieftrykt på forsiden, og hver plade havde sit eget serienummer, som om den var et stykke unika og ikke et resultat af massefabrikation – særpræget overlevede ikke transformationen til den digitale tidsalder.

Alt imens John Lennon røg sig dvask og indelukket på hash, havde Paul de kulturelle antenner ude. Han havde haft idéhatten siddende kækt på sned, da han gav den parnasombejlede Hamilton opgaven. Det asketiske omslag stod i underspillet, men derfor dobbelt fræk kontrast til den mangfoldighed, pladens 30 numre udfoldede.

Richard Hamilton fik 200 pund for opgaven. Som han senere sagde om beløbet: “I thought that was a bit mean.”

Et lille ps: Fjorten dage senere udgav The Rolling Stones pladen Beggar’s Banquet. Dens coverdesign blev straks beskyldt for at planke The Beatles. Måske, men virkeligheden var, at det var en sidste-øjebliks nødløsning, fordi pladeselskabet havde fyret det første omslag for at være for obskønt og obskurt.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar

    [...] Beatles” og hurtigt omdøbt til The White Album – på grund af popart-kunstneren Richard Hamiltons idé med et hvidt cover med kun gruppenavnet og et serienummer på forsiden. Der er sagt og [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top