Han lånte Elton sine følelser

4 Comments

Enhver kan synge en andens ord, men ikke alle kan skrive tekster, der, når de synges, i den grad identificerer sangeren. Den kunst har den i dag 60-årige Bernie Taupin mestret, siden han i 1967 via en annonce, der søgte sangskrivningstalenter, blev sat sammen med den tre år ældre, men usikre bluessanger Reginald Dwight. Dwight kaldte sig snart Elton John. Og for musikforlæggeren Dick James begyndte parret at skrive til andre kunstnere.

Dog uden umiddelbar gennemslagskraft, og heller ikke Johns 1969-debutalbum Empty sky satte pophimlen i brand. Det skete til gengæld, da John året efter hittede med balladen ’Your song’, så selvbiografisk og nøgen, at kun få opdagede, at Elton ikke selv havde skrevet ordene. Det blev tydeligere på Tumbleweed Connection, en samling sange, som alle trak på Taupins barndomsfascination af Det vilde Vesten i et prægnant, somme tider lidt prætentiøst, men altid sangbart sprog.

Og det er hemmeligheden bag Taupins tekster. De synger nærmest sig selv. Måske fordi de er skrevet af en frustreret sanger – Taupin har uden at overbevise efterhånden udsendt en del soloplader.

Op gennem 70’erne blev John-Taupin tidens svar på Lennon-McCartney. Sange som ’Tiny Dancer,’ ’Daniel’, ’Candle In The Wind’ og ’Don’t Let The Sun Go Down On Me’ giver dem noget at have betegnelsen i. Det sled på dem begge at arbejde så tæt, ikke mindst fordi sangene gik så tæt på. I 1977 tog de en længere pause, men returnede i fineste form med sange som ’I’m Still Standing’.

Rygterne har naturligvis altid gået om de to og deres mulige forløste eller uforløste kødelige kærlighed til hinanden. En sang som ’Someone Saved My Life Tonight’ gjorde sit, men uden at det jo dementerer noget for gossipredaktører har Taupin været gift (med kvinder) fire gange, og bor i dag med sin seneste kone og deres børn som på en ranch uden for Los Angeles. Som en anden »brown dirt cowboy«.

Til efteråret forventes nye Taupin-tekster på et nyt album fra Elton John, som om sin sangskrivningspartner har sagt, at uden ham havde der ikke været nogen Elton John.

Illustration: En tekst fra tekstarket til Tumbleweed Connection

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

4 Comments

 1. comment-avatar
  Faith Simmons30. juni 2010 - 07:11

  Elton John is a very good musician and has been my idol ever since.”.”

 2. comment-avatar
  Oscar Turner20. juli 2010 - 05:47

  Elton John is actually a living legend, what a great musical artist he is…:

 3. comment-avatar
  Styrofoam Sheets13. december 2010 - 09:19

  elton john can be only be the best singer and composer that i know. i like the song Candle In The Wind ~’-

 4. comment-avatar
  wrebroririx10. juni 2011 - 16:54

  I agree, it’s I like, probably next

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top